KUSTANNUS HD

Veikko Niemi

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 041 5014 548

Eevakaisa
Eevakaisa-jännitysromaanin päähenkilöt ovat nimismies Lasse Karlsson ja hänen vaimonsa Eevakaisa, joka oli aikaisemmalta nimeltään Olga Olizarenko. Leningradilainen Olga Olizarenko oli talvisodassa partisaanien ryhmässä Kannaksella ja Viipurissa. Nimismies Lasse Karlsson pidätti kauniin Olgan ja otti hänet vaimokseen vaihtamalla Olgalle tulipalossa kuolleen Eevakaisa Lempisen identiteetin. - No synnitön nimismies heittäköön ensimmäisen kiven.

Ennen kiinnijoutumistaan entinen leningradilainen alastontanssija Olga Olizarenko aiheutti inkeriläiseksi loikkariksi tekeytyneenä Viipurissa II Armeijankunnan esikunnan upseereille sydämen tykytyksiä.

Nimismies Lasse Karlsson ja Eevakaisa seikkailevat toisen maailmansodan jälkeisissä asekätkennän ja sotasyyllisyysoikeudenkäyntien mainingeissa. Samalla muutama mies kylmenee nimismiehen rouvan läheltä.

Eevakaisa Karlsson, entinen Olga Olizarenko, on mukana Veikko Niemen edellisessä kirjassa, ”Partisaaninaiset Mannerheimia sieppaamassa.” Yli 40-vuotisen lehtimiesuran tehnyt Veikko Niemi on kirjoittanut myös ”Tykkivarkaiden nainen” ja ”Marja” -jännitysromaanit sekä ”Annikki” -kirjan, jossa on mukana myös hänen äitinsä 1950-luvulla pöytälaatikkoon kirjoittamat sota-ajan muistelmat.


ISBN 978-952-7445-18-1

Partisaaninaiset Mannerheimia sieppaamassa
Huima romaani. Venäläisten naisten partisaaniryhmä seikkailee talvisodassa Karjalankannaksella ja Viipurissa suomalaisten selustassa. Suomalaisten jahtaamien partisaaninaisten toiminnassa hankien ja pakkasten keskellä on tragikoomisia piirteitä, mutta naiset pääsevät hiuksia nostattavan lähelle itseään marsalkka Mannerheimia ja tapahtumien seuraukset ovat traagisia.

Partisaaninaisten tarina on fiktiivinen, mutta taustalla ovat todelliset talvisodan tapahtumat. Naisten usko toimintansa oikeutukseen horjuu, mutta myös Leningradin sotilaspiiri laski väärin lähettäessään puna-armeijan torvet soiden marssimaan kohti Helsinkiä. Suomen sotilaiden urhoollisuus ylivoimaista vihollista vastaan oli jotain sellaista, ettei historia vastaavaa tunne.

Yli 40-vuotisen sanomalehtimiesuran tehnyt Veikko Niemi on eläköidyttyään kirjoittanut ennen partisaaninaisia kolme kirjaa, jotka ovat ”Tykkivarkaiden nainen”, ”Marja” ja ”Annikki”.


ISBN 978-952-7445-03-7

Annikki
Annikki Niemi kirjoitti pöytälaatikkoon jääneen muistelmansa 1950-luvun lopulla. Kalastajaperheeseen Viipurinlahdella vuonna 1916 syntynyt Annikki oli nuorena neitona piikomassa niin Viipurissa kuin Helsingissäkin. Avioiduttuaan hän joutui miniäksi maalaistaloon Vahvialan Tervajoelle, jossa jäi myös molempien sotien jalkoihin.

Muistelmista nousi yllättäen esille kysymys, onko perheen kuopuksen Veikon biologinen isä peräti venäläinen vanki? Etsittyään ensin vastausta äitinsä käsin kirjoitetuilta riveiltä ja rivien välistä Veikko Niemi teetti lopulta DNA-tutkimuksen. Veikko Niemi tutustui muistelmiin vasta vuonna 2020 eli yli 30 vuotta äitinsä kuoleman jälkeen ja jatkoi tarinaa kertomalla mitä sotien jälkeen tapahtui.


ISBN 978-952-7244-83-8

Marja
Toimittaja Jaakko Ylihärsilä työskentelee porvoolaisessa paikallislehdessä. Nesteen öljynjalostamon rakentaminen myllää uneliaan kaupungin elämää. Toimittaja Jaakko Ylihärsilän kaunis vaimo Marja Ylihärsilä menee Porvoon lähistöllä sijaitsevalle lelutehtaalle töihin ja joutuu heti tehtailija Johan Talvelan leikkikaluksi. Tehtailija Talvelan ja rouva Ylihärsilän Tallinnan matka ja heidän intiimistä kanssakäymisestään salaa otetut valokuvat johtavat vaaralliselle tielle, jonka päässä kolahtaa vankisellin lukko ja soivat kirkonkellot.

Iäkäs konelatoja Taavetti Tyrä virittää murhaan syyllisen paljastamiseksi hunaja-ansan. Porvoon kihlakunnanoikeuden jäsenet ja nimismies Tarmo Tarkkala saavat lukea paikallislehdestä joukkosurmasta, jonka uhrina tulisivat olemaan he itse. Veijarimainen jännitysromaani Marjan tapahtumat sijoittuvat 1980-luvun lopulle. Itsenäisellä tarinalla on kytköksiä Veikko Niemen esikoisromaaniin Tykkivarkaiden nainen, jonka tapahtumat sijoittuvat pääasiassa 1950-luvun alkuun.

Mäntsälässä asuvalla eläköityneellä toimittaja Veikko Niemellä on takanaan yli 40-vuotinen lehtimiesura. Hän aloitti vuonna 1965 Uudenmaan Sanomissa ja työskenteli sen jälkeen Suomen Tietotoimiston kirjeenvaihtajana sekä yli 30 vuotta toimittajana Etelä-Suomen Sanomissa.


ISBN 978-952-7244-79-1

Tykkivarkaiden nainen
Veikko Niemen esikoisteos on harvinainen trilleri. Entisen rintamakarkurin Lauri Kumpumäen ja hänen kauniin vaimonsa Ritvan tilalta Porvoon maalaiskunnan Sikilän kylässä katoaa 1950-luvun alussa lyhyin väliajoin kaksi talkoomiestä. Kadonneiden luetteloon lisätään pian myös paikallinen kyläkauppias ja Neuvostoliiton Helsingin lähetystön lähetystösihteeri (vakoilija).

Suomalaisesta syrjäkylästä käynnistyneet tapahtumat herättävät kansainvälistäkin huomiota ja jopa Neuvostoliiton sotavoimien komentoketju yskähtelee. Fasismin epäillään nostavan Suomessa päätään ja Itämeren laivasto sekä Leningradin sotilaspiirin maavoimat pannaan liikekannalle.

Romaanissa on erotiikkaa, jota Niemi käyttää hienovireisesti, mikä luo jännittävään teokseen värinää.

Veikko Niemellä on takanaan yli 40-vuotinen lehtimiesura. Hän aloitti vuonna 1965 Uudenmaan Sanomissa ja työskenteli sen jälkeen Suomen Tietotoimiston kirjeenvaihtajana sekä yli 30 vuotta Etelä-Suomen Sanomissa. Niemi oli varusmiespalveluksensa aikana 1966 Ruotuväki-lehden toimittaja.


ISBN 978-952-7244-68-5

Lue kirjaan liittyen:

Etelä-Suomen Sanomien juttu