KUSTANNUS HD

Uutuudet

Metsäpuro 16, 10210 Inkoo
puh. 050 3639 195

Jussi K. Niinenmaa: Mustan sapen maa

Onnellisten maassakin voi olla synkkiä varjoja. Mistä niitä kumpuaa? Tulevatko ne ulkoisista olosuhteista vai ovatko ne sisäisen mustuneen mielen heijastuksia? Voiko niille tehdä jotain? Yhdy ihmettelyyn!

Jussi K. Niinenmaan omaperäisen ajattelun mielenkiintoinen ja kriittinen kirja meidän aikamme turhautuneisuudesta ja ongelmista.

Ilmestynyt 16.12.2020.

ISBN 978-952-7244-86-9

Rauno Hurmalainen: Hoopholic

Kanadalainen opettaja James Naismith (1861-1939), joka keksi koripallon säännöt vuonna 1891 toimiessaan opettajana paikallisessa NMKY:ssä Springfieldissä, Massachusettsissa, tuskin osasi aavistaa millaisen maailmanlaajuisen pallopelin tuli keksineeksi. Tänä päivänä kansainvälisessä Koripalloliitossa (FIBA) on peräti 213 jäsenmaata, pelaajia kaikissa maanosissa yhteensä satoja miljoonia. Suomen Koripalloliitto perustettiin vuonna 1939. Koripalloiluun voi "hurahtaa" myös penkkiurheilija/urheilutoimittaja vaikkapa pienessä Porvoossa. Minulle, tämän esikoisteokseni 'HOOPHOLIC' kirjoittajalle kävi näin. Sananlasku "kun antaa pikkusormen, saattaa mennä koko käsi" - tai molemmat. Porvoolaisena ja nykyään vantaalaisena eläkeläisenä päätin koota muistoja koripallokentän laidalta Suomesta, Euroopasta ja lajin ykkösmaasta Amerikan Yhdysvalloista, missä olen kokenut rakkaimmat muistoni tämän vauhdikkaan lajin parista NBA-otteluissa sekä seitsemän (7) kertaa NCAA:n eli isojen yliopistojen loppuotteluissa. Nuo muistot eivät unohdu koskaan!

Ilmestynyt 16.12.2020.

ISBN 978-952-7244-84-5

Ulla Leskelä-Sandell: Valot lävitse lohkareitten

Helsinkiläinen kirjailija Ulla Leskelä-Sandell julkaisee jo kolmannen omaperäisen, huikean monipuolisen runokokoelman, jossa taidegraafiset kuvat ovat osa teoksen puhuttelevaa ja syvällistä sanomaa. Kirjan luettuaan ajattelee maailmaa eri tavalla, se avaa puroja, mielenmaisemia ja valoa. Sen voi ottaa aina uudelleen käteensä ja lukija löytää uutta. Muutama varhainen runo on kirjoitettu jo koulutyttönä.

Ilmestynyt 28.11.2020.

ISBN 978-952-7244-85-2

Veikko Niemi: Annikki

Annikki Niemi kirjoitti pöytälaatikkoon jääneen muistelmansa 1950-luvun lopulla. Kalastajaperheeseen Viipurinlahdella vuonna 1916 syntynyt Annikki oli nuorena neitona piikomassa niin Viipurissa kuin Helsingissäkin. Avioiduttuaan hän joutui miniäksi maalaistaloon Vahvialan Tervajoelle, jossa jäi myös molempien sotien jalkoihin.

Muistelmista nousi yllättäen esille kysymys, onko perheen kuopuksen Veikon biologinen isä peräti venäläinen vanki? Etsittyään ensin vastausta äitinsä käsin kirjoitetuilta riveiltä ja rivien välistä Veikko Niemi teetti lopulta DNA-tutkimuksen. Veikko Niemi tutustui muistelmiin vasta vuonna 2020 eli yli 30 vuotta äitinsä kuoleman jälkeen ja jatkoi tarinaa kertomalla mitä sotien jälkeen tapahtui.

Ilmestynyt 26.11.2020.

ISBN 978-952-7244-83-8

Ahmapuron kotiseutuyhdistys ry: Raivaajat rahanalaiset

Raivaajat rahanalaiset kertoo Nilsiän ainoan rintamamieskylän, Ahmapuro/Ruukinsalon yhteiskunnallisesta, taloudellisesta ja kulttuurisesta kehityksestä. Miksi muutettiin karuihin oloihin ja miten selvittiin huolimatta kesähalloista, pitkistä välimatkoista ja surkeista liikenne- ja kauppaoloista?

Kirjaan on otettu laajahko teksti Suomen pitkästä asutushistoriasta. Se asettaa vuoden 1945 maanhankintalain perusteella tapahtuneen tilojen perustamisen osaksi satojen vuosien kehitystä. Historiatarkastelun tarkoituksena on yritys ymmärtää suomalaisten ja savolaisten historiaa idän ja lännen kulttuurien, uskontojen sekä valta- ja talouspoliittisten pyrkimysten törmäämistä Savon villillä rajaseudulla.

Ilmestynyt marraskuussa.

ISBN 978-952-7244-81-4

Runoilijarovasti A.V. Jaakkola — Elämä ja runot

August Verner Jaakkola eli aikana jolloin elämän ulkoiset puitteet olivat kovin erilaiset kuin tänään. Ihmisen mieli, arjen murheet, unelmat ja pyrkimys ymmärtää maailmaa ja tehdä siitä parempi paikka lapsillemme on kuitenkin ollut aivan sama silloin kuin tänäänkin.

Vennin kerrotaan lapsena olleen hyvin vilkas ja eloisa, joskus vallatonkin, mutta toisaalta syvään mietiskelyyn taipuva luonne. Herkät runolliset taipumukset hän lienee perinyt äidiltään, joka, kuten hän muistelmissaan kertoo, ei koskaan väsynyt kuuntelemasta, kun hän lausui "krenatöörejänsä". Näillä hän tarkoittanee Vänrikki Stoolin tarinoita. Kaikki muukin luettavaksi saatava runous oli hänelle läheistä ja mitallisen runouden rytmi oli perittyä jo lapsuuden runomaailmasta.

Ilmestynyt 17.10.2020.

ISBN 978-952-7244-80-7

Veikko Niemi: Marja

Toimittaja Jaakko Ylihärsilä työskentelee porvoolaisessa paikallislehdessä. Nesteen öljynjalostamon rakentaminen myllää uneliaan kaupungin elämää. Toimittaja Jaakko Ylihärsilän kaunis vaimo Marja Ylihärsilä menee Porvoon lähistöllä sijaitsevalle lelutehtaalle töihin ja joutuu heti tehtailija Johan Talvelan leikkikaluksi. Tehtailija Talvelan ja rouva Ylihärsilän Tallinnan matka ja heidän intiimistä kanssakäymisestään salaa otetut valokuvat johtavat vaaralliselle tielle, jonka päässä kolahtaa vankisellin lukko ja soivat kirkonkellot.

Iäkäs konelatoja Taavetti Tyrä virittää murhaan syyllisen paljastamiseksi hunaja-ansan. Porvoon kihlakunnanoikeuden jäsenet ja nimismies Tarmo Tarkkala saavat lukea paikallislehdestä joukkosurmasta, jonka uhrina tulisivat olemaan he itse. Veijarimainen jännitysromaani Marjan tapahtumat sijoittuvat 1980-luvun lopulle. Itsenäisellä tarinalla on kytköksiä Veikko Niemen esikoisromaaniin Tykkivarkaiden nainen, jonka tapahtumat sijoittuvat pääasiassa 1950-luvun alkuun.

Mäntsälässä asuvalla eläköityneellä toimittaja Veikko Niemellä on takanaan yli 40-vuotinen lehtimiesura. Hän aloitti vuonna 1965 Uudenmaan Sanomissa ja työskenteli sen jälkeen Suomen Tietotoimiston kirjeenvaihtajana sekä yli 30 vuotta toimittajana Etelä-Suomen Sanomissa.

Ilmestynyt 18.9.2020.

ISBN 978-952-7244-79-1

Erja Johansson (toim.): Hassu ja kullannuppu

Tämä kirja pohjautuu 1.3.1943 alkaneeseen sota-ajan kirjeenvaihtoon, vain toisen osapuolen kirjeet ovat säilyneet ja ne ovat autenttisia. Muu teksti on fiktiota, jonka alkulähde kumpuaa suullisesta perimätiedosta. Kirja kertoo ensisijaisesti kirjoittajan vanhempien rakkaustarinan, mutta pyrkii myös välittämään lukijalle kuvaa elämästä Suomessa jatkosodan aikana.

Kirjan sitaatit on kirjoittanut kirjeiden kirjoittajan tytär Erja Johansson.

Ilmestynyt 10.8.2020.

ISBN 978-952-7244-78-4

Eeva Salmensuu: Ihmisen kokoinen elämä meissä

Padasjokelainen taiteilija-kirjoittaja Eeva Salmensuun (s. 1938) teos Ihmisen kokoinen elämä meissä kertoo tekijänsä elämän monivivahteisesti. Runot ammentavat aiheensa koko eletystä elämästä aina lapsuudesta viimeaikaisiin Espanjassa vietettyihin talviin. Kirjan kuvituksena käytetyt värikylläiset maalaukset ovat olleet esillä lukuisissa taidenäyttelyissä niin Suomessa kuin Espanjassakin. Salmensuu on julkaissut aiemmin kolme runokirjaa.

Eevan käsissä soi kannelkin.

Ilmestynyt 10.8.2020.

ISBN 978-952-7244-77-7

Katri Karasma: Aikka-puun omenia

Professori emerita Katri Karasma (ent. Sarmavuori) on kouluttanut äidinkielen opettajia Helsingin ja Turun yliopistossa. Hän on pitänyt luentoja ja seminaareja sekä luokanopettajille että aineenopettajille. Hän on kehittänyt äidinkielen opetustiedettä, joka on oppiaineen erillisiä osa-alueita yhtenäistävä näkemys. Teoksessa Aapisesta ylioppilaskokeeseen - äidinkielen opetuksen historia (2014) hän on seurannut suomen kielen tuloa oppiaineeksi, opetuskieleksi ja paljolti peruskoulun uusien oppikirjojen myötä eheytyväksi tärkeysaineeksi.

Karasma on seurannut pitkittäistutkimuksena helsinkiläisten (ABC-projekti) ja turkulaisten (LAKE-projekti ja AO-projekti) oppilaiden äidinkielen opetuksen tavoitteiden saavuttamista koko kouluajan ja tehnyt niistä raportteja.

Ilmestynyt 11.6.2020.

ISBN 978-952-7244-76-0

Markku Jyväkorpi: Henkisiä virikkeitä

Lääkäri Markku Jyväkorven uskomattoman viisas kirja, joka avartaa käsityksiämme uskosta ja Raamatun sanomasta, usein väärinymmärretystä kirjasta. Siksi jokaisen miehen ja naisen teos. Taiteella kuvitettu!

Suurin onni ja autuus on oman Luojayhteyden tietoinen kokeminen. Vuorisaarnan elämäntavalla tämä onnistuu jokaiselle. Ihmisen tietoisuuskeskus pitäisi saada kohoamaan yksipuolisesta takertumisesta kehoon kohti Luojayhteyttä ja omaa henkistä olemassaoloa.

Ilmestynyt 11.6.2020.

ISBN 978-952-7244-75-3

Reijo Vuorinen: Harmaa kapina

Harmaa kapina on Suomen vanhuspalvelun ongelmiin perustuva satiirinen tarina Lahdelman palvelutalon elämästä. Pieni sotaveteraanien ryhmä suivaantuu huonoihin oloihin. Ryhmää johtaa entinen kaukopartioluutnantti Kelohonka, joka organisoi ensin hoivarobottien tuhoamisen, nälkälakon ja lopuksi palvelutalon valtauksen.

Huumorin keinoin tuodaan esille, ettei vanhusten olojen parantaminen ole välttämättä kiinni hoitajamitoitusten desimaalien kymmenyksistä, eikä liioin vanhushuoltoon käytetyistä määrärahoista, vaan kaikki ongelmat johtuvat loppujen lopuksi hoivatyön osapuolten asenteista ja arvovalinnoista. Ratkaisevaa ei ole se tuottaako palvelut yksityinen vai julkinen sektori. "Olen toiminut vanhusten ja kehitysvammaisten asumispalveluita tarjoavassa yhdistyksessä lähes kolme vuosikymmentä. Siten ympäristö ja ihmiset, joista kirjoitan, ovat minulle tuttuja", Vuorinen sanoo.

Harmaa kapina on Reijo Vuorisen kolmas kirja.

Ilmestynyt 5.6.2020.

ISBN 978-952-7244-74-6

Kaija Arto: Auringonläikkä

Teksti on lyhytproosaa. Se kertoo lapsuudestani, joka jostain syystä haluaa tulla kerrotuksi. Tarina koostuu alle kouluikäisen lapsen tavallisesta ja arkisesta elämästä Helsingin Kruunuhaassa, Kirjatyöntekijänkadulla 50-luvulla.

Tarinat ovat lyhyitä, kuten muistiläikkiä. Olen kuvannut ne sellaisina, kuin ne muistissani ovat. Niitä voisi nykykielellä kutsua elämän taustakuviksi, joiden merkitys aukeaa elämän edetessä. Ne muistuttavat lapsuuden merkityksestä; rikkaasta aistimaailmasta ja mielikuvituksen voimasta, ja vanhemmuuden arvosta, joka paljastuu vasta menetyksen myötä.

Aikakausi ja kaupunkiympäristö suodattuvat lapsen mielen läpi, ja muisti tekee huomaamatta työtään. Luonto on tärkeä elementti, joka työntyy pimeille takapihoille puluina ja tuulena, meren vihreä tuoksu ympäröi koko kaupunkia. Läheisen kallion voima on aistittavissa, ja kaupungin puistot puineen tulevat tutuiksi. Kävelyt merenrannalla isän kanssa niin kauniina iltana, kuin myrskyä ihaillen, eihän sitä voi unohtaa!

Ilmestynyt 5.6.2020.

ISBN 978-952-7244-73-9

Arto Koskinen: Äijä runoilee

Esikoiskirjailija Arto Koskisen proosarunot ovat upea läpileikkaus monitaitoisen miehen elämänmittaisesta seikkailusta kotikylästä Etelä-Amerikkaan ja takaisin - koristepuusepäksi.

"Äijä runoilee -teos on kurkistus erään suomalaisen miehen elämään ja mielenmaisemaan. Se on kirjoitettu matkalla Etelä- ja Keski-Amerikkaan vuodenvaihteessa 2019-2020. Runot ovat kirjoitetussa järjestyksessä ja kuvaavat siten kulloistakin mielentilaa. Toivon että lukija viihtyy niiden parissa", kertoo tekijä Arto Koskinen.

Ilmestynyt toukokuussa.

ISBN 978-952-7244-71-5

Kirsti Vähäkangas: Merikarhuja ja maakrapuja — Se on Raahe

Meijjän kaupunki tarinoi -sarjan 12. kirja kertoo kuvin, sanoin ja tarinoin merenrantakaupungin asukkaista: merikarhuista ja maakravuista. Seikkailunhaluiset renkipojat pestautuivat purjelaivoihin ja pääsivät näkemään kiehtovaa maailmaa. Vaikka arkinen työ oli raskasta, kotona kerrottiin sadunhohtoisia tarinoita ulkomaiden ihmeistä.

Raahen satama on tänäkin päivänä vilkas reitti maailmalle. Satamaneuvos Kaarlo Heikkinen, neljännen polven merimies, kuvaa nykyisten merenkulkijoiden elämää. Muistellaan ihmisiä, jotka ovat rakentaneet ja kehittäneet kaupunkia. Rakennusmestari Hugo Sorsa näki työuransa aikana Ruonan konkurssin 1950-luvulla ja Rautaruukin terästehtaan tulon piristävän vaikutuksen 1960-luvulla. Raahelaisten vapaa-aika kuluu usein merellä ja saaristossa. Merihätään joutuneiden avuksi rientää pelastusristeilijä Niilo Saarinen miehistöineen.

Kirjasarjan takana on sama nainen: raahelainen Kirsti Vähäkangas.

Ilmestynyt 17.4.2020.

ISBN 978-952-7244-70-8

Kyllikki Nissinen: Kolme äitiä

Kyllikki Nissisen romaani kuvaa rohkean hersyvästi kolmea erilaista naista, äitiä, eri vuosikymmeniä Suomessa, jossa elintaso nousee ja kaikki kehittyy, mutta nainen on silti usein yksin toiveineen.

Eva Lisa, Eva, Tuulikki, kolmen eri sukupolven naisia, äitejä - torpparin vaimo, sotaäiti, yksinhuoltaja. Naisia, jotka vaikeuksien kautta löytävät omat vahvuutensa ja elämän tarkoituksen. Mutta, oliko Evan uhrautuvaisuus sittenkään täysin epäitsekästä?

Ilmestynyt 3.3.2020.

ISBN 978-952-7244-69-2

Veikko Niemi: Tykkivarkaiden nainen

Veikko Niemen esikoisteos on harvinainen trilleri. Entisen rintamakarkurin Lauri Kumpumäen ja hänen kauniin vaimonsa Ritvan tilalta Porvoon maalaiskunnan Sikilän kylässä katoaa 1950-luvun alussa lyhyin väliajoin kaksi talkoomiestä. Kadonneiden luetteloon lisätään pian myös paikallinen kyläkauppias ja Neuvostoliiton Helsingin lähetystön lähetystösihteeri (vakoilija).

Suomalaisesta syrjäkylästä käynnistyneet tapahtumat herättävät kansainvälistäkin huomiota ja jopa Neuvostoliiton sotavoimien komentoketju yskähtelee. Fasismin epäillään nostavan Suomessa päätään ja Itämeren laivasto sekä Leningradin sotilaspiirin maavoimat pannaan liikekannalle.

Romaanissa on erotiikkaa, jota Niemi käyttää hienovireisesti, mikä luo jännittävään teokseen värinää.

Veikko Niemellä on takanaan yli 40-vuotinen lehtimiesura. Hän aloitti vuonna 1965 Uudenmaan Sanomissa ja työskenteli sen jälkeen Suomen Tietotoimiston kirjeenvaihtajana sekä yli 30 vuotta Etelä-Suomen Sanomissa. Niemi oli varusmiespalveluksensa aikana 1966 Ruotuväki-lehden toimittaja.

Ilmestynyt 13.2.2020.

ISBN 978-952-7244-68-5

Pirkko Jurvelin: Kun elämä lahjoittaa

"Kun elämä lahjoittaa" on itsenäinen jatko-osa romaanille "Kun elämä yllättää". Aviomiehen kuoleman jälkeen värit uhkaavat hävitä Raijan elämästä, mutta kielimatka Espanjaan tuo mukanaan yllätyksen: nuoruudenaikainen ihastus Manolo haluaa tavata hänet jälleen. Raijan paras ystävä Suvi on kirjailija, joka haluaa elää ja työskennellä kaikessa rauhassa. Elämä ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista, ja vastuu aikuisten lasten kohtaloista painaa mieltä. Taisto Rauhala on Suvin romaanin päähenkilö, jääkäri, jonka elämää lukija pääsee seuraamaan monen sodan aikana. Mikä on jääkärin pojan kohtalo?

Pirkko Jurvelin on saksalaiseen ja englantilaiseen filologiaan erikoistunut filosofian maisteri ja opettaja. Hän on julkaissut useita historiallisiin aiheisiin perustuvia teoksia sekä romaaneja.

Kotisivut: www.pirkkojurvelin.com

Ilmestynyt 13.2.2020.

ISBN 978-952-7244-67-8

Risto Pönniö: Maaloula

Vesa oli nopea ja tehokas tarttumaan asioihin ja kyvykäs löytämään vaihtoehtoisia ratkaisuja, kun kyseessä oli tekniset haasteet, mutta entä jos kyseessä olivat ihmiset.

Nawal istui talon kuistilla ja katsoi alas pimenevään Maaloulan laaksoon. Olisiko se tuo, tai sitten tuo, Nawal etsi katseellaan helmenvalkoisen Mersun parivaloja.

Nawal ei kysynyt Vesalta mitään, katsoi vain tätä kiinteästi silmiin ja Vesa ei tiennyt oliko se kulttuuriin kuuluva asia vai ihmisen luonteesta johtuva ominaisuus, mutta Nawal oli aina pidättäytynyt kysymästä mitään Vesan henkilökohtaisista asioista.

Syksyllä 2015 alkanut pakolaisten invaasio Suomeen saa Vesan muistelemaan kahdenkymmenen vuoden takaista työkomennustaan Syyriassa. Maaloulaan oli hyökätty: sen kirkot ja luostarit oli tuhottu. Entä Nawal, missä hän oli? Oliko hän jäänyt Syyriaan? Vai oliko hänkin paennut?

Risto Pönniö on kirjoittanut kiinnostavan romaanin, joka on samaan aikaan ajankohtainen ja ajaton. Se kietoo Nawalin ja Vesan elämänkohtalot osaksi Syyrian ja Suomen lähihistorian käännekohtia.

Ilmestynyt tammikuussa.

ISBN 978-952-7244-66-1

Terho Hämeenkorpi: Tolle, lege — ota ja lue

Nämä 50 vuoden aikana (1969-2019) kirjoitetut lehtitekstit antavat havainnollisen näytteen rovasti Terhomatti Hämeenkorven ajattelun ja toiminnan kehittymisestä tuona ajanjaksona. Teologian ylioppilaana Helsingissä hän hankki ensimmäiset kannuksensa kirjoitusten maailmassa - eikä ainoastaan ns. pyhien kirjoitusten!

Sittemmin valmistuttuaan papin ammattiin kirjoitettua sanaa tuli jatkuvasti ja monenlaista: Kannanottoja, kommentteja, lausuntoja, mielipidekirjoituksia, kolumneja, matkakertomuksia, harrastekuvauksia. Ei äärtä eikä laitaa - pyhiä ja pahoja ja kaikkea siltä väliltä.

Kokoelman aikajänne osoittaa, että vielä eläkkeelläkin sama tahti on jatkunut - aiheitahan ei puutu nyky-yhteiskunnassamme ja kirkossa.

Ilmestynyt 16.12.2019.

ISBN 978-952-7244-65-4

Tuomas Pulakka (toim.): Helsingin Muusikot ry HelMu 100 — 1919-2019

Kirjassa RSO:n viulisti ja Helsingin Muusikot ry:n pitkäaikainen sihteeri Tuomas Pulakka avaa mielenkiintoisen näköalan Helsingin musiikkielämän ja orkesterilaitoksen kehittymiseen puoliharrastajamaisesta toiminnasta organisoituun ammattilaisuuteen.

Tapahtumat linkittyvät samalla koko suomalaisen yhteiskunnan muutokseen ja ammattiyhdistysliikkeen rakentumiseen. Hauskat tarinat, muistelut menneistä ajoista ja tapahtumien keskiössä olleiden taiteilijoiden haastattelut tekevät kirjasta erinomaisen viihdyttävän ja helppolukuisen tietokirjan, joka tulee kuulumaan jokaisen orkesterielämästä kiinnostuneen kirjahyllyyn.

Ilmestynyt marraskuussa.

ISBN 978-952-7244-63-0

Onni Kaasinen: Juoppokuksa — Kala- ja eräkertomuksia

Juoppokuksa on Onni Kaasisen toinen muistelmateos omista ja kavereiden metsästys- ja kalastusreissuista vuosikymmenten ajoilta. Mainioita tarinoita ja sattumuksia ja herskyvää huumoria virroilta ja saloilta, sitä on Juoppokuksan tarinat.

Todellisten erämiesten kokemina. Toinen kirjoittaja Esa Patosalmi on mukana muutamalla jutulla.

Ilmestynyt 30.10.2019.

ISBN 978-952-7244-64-7

Anne Papart: Sinivalkoisen paratiisin lapset

Anne Papart on ranskalainen, suomen kielen kääntäjä, tulkki ja entinen Helsingin yliopiston ranskan kielen lehtori.

Hän on kääntänyt mm. Rosa Liksomin kolme novellikokoelmaa (Editions La Découverte) ja tulkannut suomalaisia kirjailijoita Ranskassa kulttuurifestivaaleilla.

"Olen rakastunut suomen kieleen ja kulttuuriin vuonna 1978, kun tapasin Ranskassa suomalaisen tytön, joka lausui Eino Leinon runoja pellolla auringon alla. Kolme vuotta sitten olen ryhtynyt runoilijaksi suomeksi.

Yhdistän luontoseikkailujani, panteismiani ja yhteiskunnallista kritiikkiä runoissani. Pidän surrealismista, fantasiasta ja absurdista."

Anne Papart on julkaissut kaksi runoa antologiassa "Huone".

Ilmestynyt 30.10.2019.

ISBN 978-952-7244-62-3Ensimmäinen suurromaani kansalliskirjailija Aleksis Kivestä
Arto Pietilä: Minä, mamselli ja Albina — "Kirjoitin ja kosin, kosin ja kirjoitin"

"Tiedätkös sinä, minusta tulee miljoneeri", Aleksis Kivi sanoi siuntiolaiselle isännälle saatuaan Valtion palkinnon 1865. Ei tullut Aleksista miljonääriä, mutta hän loi mahtavan uran, poikkeuksellisen Suomessa. Seitsemän veljestä on Suomen painetuin kirja (1,5 miljoonaa), Nummisuutarit menestynein näytelmä. Aleksis Kiven katuja ja kouluja on pitkin ja poikin. Kaksi naista vaikutti Kiven elämään suuresti: mamselli Charlotta Lönnqvist ja henkevä kaunotar Albina Palmqvist. He kulkivat Kiven rinnalla.

Tämä kirja antaa harvinaisen todenmakuisen kuvan Kiven elämästä ja hänen suurenmoisista naisistaan.

Ilmestynyt 3.10.

ISBN 978-952-7244-61-6

Heidi Keskikylä: Vääristynyt totuus — Olentojen planeetta 4

"Tämä tilanne vastaa sitä kuin tonttu sohisi harmaakarhua hammastikulla. Eikä Jeretzillä ole nyt mitään muuta kuin hammastikkuja."

Jääihmiset ovat kokeneet murskaavan menetyksen ja jättäneet laaksonsa joutuen luottamaan maallikoiden apuun. Flin on jääihmisten uusi kuningatar ja ryhtyy johtamaan hyökkäystä Drachesia vastaan, kun Liwa ei kykene auttamaan heitä. Xin alkaa epäilemään Fliniä, koska tämä ei täytä kaikkia hänestä kerrottuja legendoja. Silti Xin kulkee aivan Flinin kannoilla. Ne jalanjäljet johdattavat hänet ja kellotornin liiton takaisin jäätyneille raunioille, joka tunnetaan jälleen nimellä karhunpesä.

Sarjan neljäs upea teos!

Ilmestynyt 10.8.2019.

ISBN 978-952-7244-60-9

Jukka Lahtinen: Eläintarinoita ja pandoja Ähtärissä

Eläintenhoidon- ja suojelun ekspertti Jukka Lahtinen julkaisee laajennettuna uutena versiona kiehtovan teoksensa, joka tulee tarpeeseen 20 vuoden jälkeen. Uutta on mm. eläinpuiston laajentuessa myöhemmin lajistoon tulleiden uhanalaisten eläinten valikoima, erityisesti aasialaiset pandat, lumileopardit jne.

Kyseisiä lajeja lukuun ottamatta Ähtärin eläinpuisto laajeni Lahtisen aikana siihen pisteeseen, mitä se nykyisellään on. Miehen vaativaan työhön kuului eläinpuiston laajetessa mm. uusien tilojen suunnittelu, eläinten hankinta pääasiassa luonnosta ja uusien lajien hoito-ohjeiden laatiminen eläintenhoitajien kanssa. "Usein jouduimme ottamaan hoidokkeja kotiinkin, sillä niille ei sovi kahdeksantuntinen työpäivä. Joskus saattoi löytyä sijaisemoksi kotimainen kissa! Usein näistä kasvateista tuli seuralaisia päivätyöni ohessa."

Kirjan ensijulkaisun jälkeen on syntynyt uusi sukupolvi, joka on kiinnostunut eläinpuiston tarinasta, lisättynä lähempänä nykyaikaa tulleiden uhanalaisten eläinten tarina. Esimerkiksi maailman ihanin panda on sopeutunut Suomeen ja Ähtäriin erinomaisesti. Kirjassa on korkeatasoinen kuvitus. Jukka Lahtisen teksti on asiantuntevaa ja nautittavaa.

Kannen kuva Timo Ahopelto

Ilmestynyt 3.7.2019.

ISBN 978-952-7244-55-5

Panu Rajala: Erään soturin loppu — Runoilija Yrjö Jylhän tragedia

Talvisodan alkamisesta tulee marraskuun viimeinen päivä 80 vuotta. Sen kunniaksi ilmestyy kirjailija, professori Panu Rajalan vaikuttava romaani Taipaleenjoen sankarista, runoilija Yrjö Jylhästä, joka lähtee viimeiselle taksimatkalle veljensä luo Turkuun vuonna 1956 päättäneenä siellä ampua itsensä sotilaspistoolilla. Jylhän sairaus ja elämänväsymys painaa.

Romaani on sisäinen monologi, joka kertaa mennyttä Tulenkantajien villiin vuosiin ja rakkauteen runoilija Katri Valan kanssa, kirjailija Olavi Paavolaisen ystävyyteen, traagiseen avioliittoon Kirsti Svenssonin kanssa, josta seurauksena syfilis. Jylhän talvisodasta kertova runoteos Kiirastuli oli valtava menestys, ja Panu Rajala palaa teoksellaan runoilijan tragediaan.

Ilmestynyt 15.8.

ISBN 978-952-7244-37-1

Kirsti Vähäkangas: Avojalakasia ja tullista tulleita

Avojalakasia ja tullista tulleita on Meijjän kaupunki tarinoi -kirjasarjan 11. kirja. Kirja kertoo Langin Kauppahuoneen vaiherikkaan tarinan 1600-luvulta tähän päivään ja kymmeniä muita kiehtovia tarinoita raahelaisista, jotka ovat joko avojalakasia, tullista tulleita tai onnikan tuomia.

Raahe perustettiin vuonna 1649. Ensimmäisiä asukkaita houkuteltiin kaupunkiin lupaamalla verovapaus määräajaksi. Purjelaivakaudella 1800-luvulla asukkaiksi ei tarvinnut houkutella, vaan Raaheen muutettiin hyvien työnsaantimahdollisuuksien vuoksi.

Raaheen 1960-luvun alussa perustettu Rautaruukin terästehdas tarjosi työtä tuhansille ja uusia asukkaita muutti kaupunkiin. Kuntaliitosten kautta raahelaisiksi ovat muuttuneet saloistelaiset, pattijokiset ja vihantilaiset.

Ilmestynyt 23.7.2019

ISBN 978-952-7244-59-3

Raija Merilä: Ken voi liekin sammuttaa

FM Raija Merilä on Viron Paidessa asuva kirjailija ja taidemaalari. Hänen kolmas romaaninsa kertoo naisopettajasta, joka toimi äitinsä omaishoitajana ja heräsi 36-vuotiaana pohtimaan tulevaisuuttaan: jäädä yksin vai tulla äidiksi — mies olisi bonusta. Merilän teos on verevä kertomus ennakkoluulottomasta isäehdokkaan etsimisestä ja seulomisesta. Loistava lukuromaani naisille ja miehille.

"Ei, minä en anna periksi! Minä haluan, että elämälläni on päämäärä ja tarkoitus! Muukin kuin ajan kuluminen ja sen miettiminen syineen ja seurauksineen. — Häntä ei yhtään lohduttanut se, että satakunta vuotta takaperin opettajattarien odotettiin pysyvän naimattomina. Hänhän vain opetti historiaa, ei halunnut elää sitä uudelleen."

Ilmestynyt 3.7.2019.

ISBN 978-952-7244-58-6

Jukka Lahtinen: Erämies tarinoi — Jahtia meillä ja muualla, osa III

- Drillinki
- Saksanseisoja
- Hirvijahtia
- Merihanhia
- Rinnakkaiseloa majavien kanssa
- Valkohäntäpeuroja
- Välillä Eestissä
- Vuoroin vieraassa
- Jahtivelka
- Kettuja
- Kettuja raudoilla ja jalkanarulla
- Kettukopissa
- Puolassa
- Huuhkajia
- Riistanhoidon sadonkorjuuta
- Pyitä ja muisteloita
- Teeriä veneellä, kuvastamalla ja kahalla

Taannoin Ähtärin eläinpuistossa johtajana toimineen Jukka Lahtisen loistava eräaiheinen kirja, todellisen metsämiehen tuntemuksella, koukuttaa lukemaan ja nauttimaan.

Ilmestynyt 3.7.2019.

ISBN 978-952-7244-57-9

Alli Koskiranta: Ihmisen osa — Runoja Tarvasjoella

Harvinainen runoteos, joka ei aivan ehtinyt tekijän 100-vuotispäivän kunniaksi, täynnä suurta kokemusta ja myötätuntoa, höystetty valokuvilla. Hän syntyi Tarvasjoella marraskuussa 1919 toimien opettajana eri puolilla Suomea.

          Taas kukkii
          rentukkaranta,
          pian hanhikkitie.
          Jo vuokkojen luota alkaa,
          pienen metsikön halki vie
          jokirantaan.

Runoja opettaja Alli Koskirannan pitkän elämän varrelta hänen omasta luovasta kynästään. Kirjassa myös valokuvia.

Ilmestynyt 3.7.2019.

ISBN 978-952-7244-55-5

Yrjö Lehti: Jääkausi

Ilmastonmuutos on nostanut meriveden pintaa ja lisännyt maakuoreen kohdistuvaa painetta. On vuosi 2020. Helmikuun sää on normaalia kylmempi, Islannin tulivuori Hekla purkautuu ja sylkee tuhkaa ylempiin ilmakerroksiin. Sää kylmenee pohjoisella pallonpuoliskolla. Kartonkitehtaan voimapäällikkö Jouko joutuu haastavien ongelmien eteen yrittäessään pitää voimalaitoksen käynnissä, valtakunnan infra kaatuu eikä sähkönjakelu toimi.

Neljänkymmenen asteen pakkaset saattavat kyläläiset ahdinkoon. Järjestyksen valvonta ei toimi ja rikollisjoukkio käyttää yleistä kaaosta hyväkseen. Jouko joutuu ottamaan oikeuden omiin käsiinsä. Myös nälkäinen susilauma vaanii helppoa saalista.

Ilmestynyt 7.6.2019.

ISBN 978-952-7244-53-1

Matilda Kirvelä: Milloin näet punaista

Mies, jolla ei ole sukupuolta. Epäuskoinen ja ilmastonmuutos. Nainen, joka kadottaa miehen ja isä, joka kadottaa pojan. Petetty, jonka on etsittävä ihmisarvonsa uudelleen. Avioliitto, jonka kolmanneksi osapuoleksi astuu kamera. #Metoon jälkeinen rohkeus, joka muuttaa maailmaa. Taksikuski ja yksi ilta ilman yksinäisyyttä...

Milloin näet punaista on tunteikkaita kuvauksia ihmisen alastomuudesta rakkauden ja maailman edessä. Teos käsittelee ihmissuhteiden kauneutta ja vaikeutta, mutta ei pelkää ottaa kantaa ja ravistella meihin juuttuneita ajatusmalleja. Rakkaus on paras ase kaikkea vastaan.

Punainen nähdään usein rakkautta symboloivana värinä, joka heijastaa kaikkea kaunista ja intohimoa. Toisaalta punainen voi olla provosoiva väri. Se saattaa heijastaa vihaa ja ärtymystä, mutta myös paloa johonkin aiheeseen. Parempaa maailmaa varten tarvitsemme molempia punaisen sävyjä.

Ilmestynyt 20.5.2019.

ISBN 978-952-7244-51-7

Ursula Anttila-Halinen: Runoilija ja vaarallinen muusa

Kirjailija Ursula Anttila-Halisen omaperäinen dekkari haastaa lukemaan. Runoilija Sebastian Kauniston ympäriltä tuntuu kaikki särkyvän. Mutta onko hän murhaaja? Balettia, runoja ja muusia. Unissakävelyä, nukkeja ja rakkautta. Kiviä, teeseremonioita ja kuolemaa. Rivitalo, jonka asukkailla on synkkiä salaisuuksia. Tapahtuu murha, ja yksityisetsivä Aava Meri saa taas rikoksen ratkaistavakseen.

Runoilija ja vaarallinen muusa on Aava Meri -sarjan kolmas dekkari. Aiemmat ovat ilmestyneet Lumiprinsessa ja taikaympyrä (2015) ja Laulu taivaansinisestä kukasta (2016). Kyseessä on ns. kodikas mysteeri (cozy mystery).

Ilmestynyt huhtikuussa.

ISBN 978-952-7244-50-0

Ralf Henriksson: Mutanttijänis

Mutanttijänis on tekijänsä, kirjailija Ralf Henrikssonin 12. teos. Se on Huovismaista ja Arto Paasilinnamaista tilannekomiikkaa. Tarina sijoittuu Seitsemisen kansallispuistoon, jossa puiston vartija Iikka Pitkonen tekee tiedemaailmaa ravisuttavan, sensaatiomaisen löydön, siis mutanttijäniksen.

Mutanttijänis aiheuttaa mediaspektaakkelin, joka tempaa mukaansa julkisuutta kaihtavan Pitkos-Iikan. Ukonturjakkeen mielitietty Hilma pakenee lakeuksille kyllästyttyään elämään Seitsemisen kansallispuiston keskellä ukonjäärän taloudenhoitajana. Huumori vie lukijan mennessään.

Ilmestynyt maaliskuussa.

ISBN 978-952-7244-49-4

Annika Brusila: Takalukko

Takalukossa kuvataan syrjäytyneen neurootikon väsymätöntä elämää kontrolliprosesseissa, joissa järjestykseen laitetaan hellan napit, taloyhtiö, jätteiden lajittelu, ekosysteemi ja terveydenhuolto. Päähenkilön monologissa polymeerien sekoittuminen napajäätulvaan, myrkyllisiin lumpeisiin ja psykoosiin vaatii tinkimätöntä korjauskeinovalikoimaa!

Hämmentävä lukukokemus heilahtaneen mielen maisemaan.

Annika Brusila (s. 1966) on turkulainen valtiotieteen maisteri, joka toimii vapaana kirjoittajana, musiikkitoimittajana ja -kriitikkona. Hän on opiskellut kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa.

Ilmestynyt maaliskuussa.

ISBN 978-952-7244-47-0

Anni Kauppinen-Paunu: Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa — Kuurojenopettajana Afrikassa — Pitkä tie Lapinlahdelta Eritreaan ja Tansaniaan

"Olin turvallisella mielellä, vaikka en tuntenut tietäni eteenpäin." Tämä voisi olla kuurojenopettaja Anni Kauppinen-Paunun elämän tunnuslause. Hänen elämänsä näyttäytyy jännittävänä seikkailuna, joka vie Lapinlahdelta opiskelemaan Suomen lisäksi Ruotsiin ja Englantiin. Lopulta Anni lähtee kuurojenopettajaksi yli kahdeksikymmeneksi vuodeksi Afrikkaan.

Luottamus Jumalan johdatukseen ja varjelukseen sekä rakkaus kuuroihin lapsiin johdattivat Anni Kauppinen-Paunun 15 vuodeksi Kereniin, Eritreaan. Annin asiantuntemusta myös Tansaniassa, jonne hänet kutsuttiin perustamaan Mwangan kuurojenkoulua.

Annin elävä kerronta tempaa mukaansa kuurojen lasten elämän riemuihin ja suruihin. Lasten joulukuvaelma tai kamelikaravaani on kuvattu yhtä elävästi kuin yöllisen tunkeutujan hyökkäys tai sodan herättämä pelko. Lähetystyöntekijän arjesta ja juhlasta piirtyy monipuolinen kuva.

Toimittanut Hilkka Tervonen

Ilmestynyt maaliskuussa.

ISBN 978-952-7244-48-7

Ulla Sandell-Leskelä: Ja rakkaus katselee

Runoilija Ulla Sandell-Leskelän uusin runoteos on nostalginen matka koko tuon sukupolven nuoruuteen, paljon tapahtuneeseen lähimenneisyyteen 1960-luvun Suomessa, jossa monen asiat tapahtuivat spontaanisti ja raikkaasti. Niiden unohtaminen vahinko, kokoelma on kiehtova ja herättää runsaasti muistoja.

Ulla Leskelän runoja nuoruusvuosilta 1964-1971. Runoissa on monipuolinen kattaus, sillä nuoren naisen mielikuvituksen piiri on laaja, kattaa elämän suuret ja pienet asiat. Rakkaus punaisena lankana.

Ilmestynyt helmikuussa.

ISBN 978-952-7244-46-3

Raija Merilä: Ketale

Nuoren naisen vimmattu halu maailmalle

Raija Merilän uusin romaani Ketale on nuoren tytön kasvu- ja kehitystarina. Minäkertoja Mirja, 18, haluaisi lähteä jo kotoa pois. Hän tajuaa, että lukio on käytävä loppuun, jos mielii menestyä elämässä. Mirja jää vastentahtoisesti maalle auttamaan vanhempiaan, jotka pelkäävät, että toiseksi nuorinkin lapsista lähtee maailmalle. Mirja on älykäs ja eläväinen tyttö, joka tekee kotikylästä ja sen ihmisistä tarkkoja havaintoja - humoristisiakin.

Pohjoispohjanmaalaiseen Lomun kylään, 1970-luvun alkuun sijoittuva Ketale on sympaattinen, taitavasti kirjoitettu romaani, jossa on tuoreutta, raikkautta ja elämänmakua.

FM Merilä on monipuolinen taiteilija, joka kirjoittaa ja maalaa ja saa voimaa luonnosta.

Ilmestynyt helmikuussa.

ISBN 978-952-7244-45-6

Pirkko Jurvelin: Kun elämä yllättää

Suvi Koski sai yllättävän puhelun: "Teille on tullut Saksasta lähetys, se on tuhkauurna." Yksi ainoa puhelinsoitto mullistaa naisen elämän, joka on ollut täynnä harmaan sävyjä. Olla leski eikä mikään, urakin takanapäin. Vain kirjoittaminen pitää hänet kiinni arjessa. Yhtäkkiä Suvin elämä joutuu täydelliseen myllerrykseen, niin menneisyys kuin tulevaisuuskin, ja hetken epäröityään hän päättää heittäytyä mukaan muutokseen. Onko hänen onnensa ja tulevaisuutensa Saksassa, vai löytääkö hän Suomesta elämälleen merkityksen?

Pirkko Jurvelin on saksalaiseen ja englantilaiseen filologiaan erikoistunut filosofian maisteri ja opettaja. Hän on julkaissut useita historiallisiin aiheisiin perustuvia teoksia. "Kun elämä yllättää" on Jurvelinin kolmas proosateos. Kotisivut: www.pirkkojurvelin.com

Ilmestynyt tammikuussa.

ISBN 978-952-7244-44-9

Matti Rantamäki: 65 päivää

Tekijä Matti Rantamäki on valtiotieteen maisteri, jonka novellikokoelma 65 päivää sisältää 24 herkullista novellia. Ne vievät lukijan tuttuihin ja tuntemattomiin maailmoihin, jota elämä parhaimmillaan on. Kokoelma on tervetullut, sillä ilmaisumuotona novelli on jäänyt syyttä suotta taka-alalle. Se puolustaa joka rivillä asemaansa Rantamäen kiehtovassa teoksessa.

Hän julkaisi vuonna 2016 lupaavan Rotinoita-nimisen runokokoelman Karjalan murteella. Onko seuraavana vuorossa romaani? Ainakin ideoita kirjoittajalla riittää.

Ilmestynyt tammikuussa.

ISBN 978-952-7244-43-2

Klikkaa tästä 2018 uutuuksiin