KUSTANNUS HD

Asko Viholainen

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 041 5014 548

Matkalla ajassa
Asko Viholaisen aikaisemmin julkaistuista kirjoista proosaa ovat Suutari, kulkuri ja 51 muuta tarinaa sekä Vanavedentekijät, muut ovat runokokoelmia. Tämän kokoelman runot käsittelevät elämän eri vaiheita. Menneisyyttä ei voi muuttaa ja tulevaisuus tulee usein erilaisena kuin on suunniteltu. Runot ovat rosoisia, joskus jopa proosamaisia, ja niitä voi tulkita monesta eri näkökulmasta. Myös vuodenaikoja ja luonnon kauneutta tutkaillaan, mikä jää omaa napaansa tuijottavalta usein huomaamatta.

ISBN 978-952-7244-07-4

Mereen rakastunut
Asko Viholaiselta on julkaistu seitsemän teosta, joista viisi runokokoelmaa ja niistä kolme karjalanmurteisia. Teokset ovat saaneet hyvän vastaanoton.

Mereen rakastunut sisältää runoja ja lauluja maalta ja mereltä. Lauluista on osa sävelletty. Runoissa ilmenee ikävä ja kaipuu, kylmä ja kuuma, mutta ennen kaikkea viha ja rakkaussuhde mereen. Meri antaa myös vapauden, vaikka ihminen onkin itsensä vanki. Kirjan voi kuvitella olevan myös lyyrinen jatko-osa, kertomuksia sisältävään aikaisemmin julkaistuun Vanaveden tekijöihin.

ISBN 978-952-5964-96-7

Kiukaalt kierähtänt
Asko Viholainen on julkaissut kuusi teosta, neljä runokokoelmaa. Uusin Kiukaalt kierähtänt on Karjalankannaksen murteella kirjoitettu. Muut karjalanmurteiset runokirjat, Kuletut kujaset ja Murteet murenoot, ovat saaneet hyvän vastaanoton. Kuletuista kujasista on menossa 2. painos.

Murrehan ei koskaan ole oikein kirjoitettu. Ainoaa oikeaa karjalanmurretta on se, mitä lapsi on kuullut vanhemmiltaan. Yhdessä pitäjässä saattaa olla neljäkin eri murrealuetta.

Kirjassa on runoja ja lauluja evakkojen elämänvaiheista. Murteet murenevat ja katoavat, vaikka ne ovatkin kielen rikkaus. Karjalaisia ja karjalaisjuurisia ihmisiä on paljon, niin myös murteita.

Kuitekkii harvo tulloo vastaa ihmine, mikä haastaa karjalamurteel.

ISBN 978-952-5964-59-2

Lue kirjaan liittyen:

Forssan Lehden arvio

Vanavedentekijät
Teos on tarinoita merenkulkijoista (1960-1980) ja merestä elävistä miehistä ja naisista. Silloin olivat ihmiset värikkäitä persoonallisuuksia, joita ei enää tapaa merellä eikä maalla. Merenkulku on muuttunut niin kuin kaikki muukin. Kiire ja tehokkuus on lyönyt leimansa merenkulkuunkin. Enää ei löydy ns. merimiesromantiikkaa, jos sitä on koskaan ollutkaan, muuta kuin kuvitelmissa ja tietysti lauluissa! Merimiehet olivat kovia juhlimaan ja tarinoimaan satamissa, mutta tekivät he työtäkin niska limassa. Nyt pääset kurkkaamaan tähän ainutlaatuiseen maailmaan. Lopussa sanasto.

ISBN 978-952-5964-39-4

Lue kirjaan liittyen:

Valkeakosken Sanomien artikkeli

Vapaavahti-lehden arvio

Forssan Lehden arvio

Suutari, kulkuri ja 51 muuta tarinaa
Suutari, kulkuri ja 51 muuta tarinaa poikkeaa Asko Viholaisen edellisistä kirjoista. Teos on hämmästyttävä tarinakokoelma, lyhyitä kertomuksia, kolme osaa: Häme, Karjala ja yhteiseloa, jolloin karjalaiset lähtivät viimeisen kerran kotiseuduiltaan ja sulautuivat kantaväestöön. Myös Lapin kuvaukset liittyvät etelään, sillä päähenkilöt ovat lähtöisin etelästä.

Asko Viholainen on julkaissut aikaisemmin runoteokset: Merellä ei ole muistia, Kuletut kujaset, Murteet murenoot ja Hiekkaan piirtyvät hetket.

Kannen kuvat: Tuija Pietilä-Estrada

ISBN 978-952-5556-96-4

Lue kirjaan liittyen:

Seutu-Sanomien artikkeli

Forssan Lehden arvio

Hiekkaan piirtyvät hetket
Asko Viholainen on julkaissut aikaisemmin kolme teosta: Merellä ei ole muistia, Kuletut kujaset ja Murteet murenoot. Hänen runojaan on julkaistu myös antologoissa ja lehdissä. Suosio on kasvanut eikä ihme. Hiekkaan piirtyvät hetket on Viholaista parhaimmillaan. Hän ei puuduta lukijaa vaan synnyttää tässä oivaltamisen iloa ja nautintoa.

Valkjärvellä syntynyt Viholainen asuu nykyään Urjalassa, Väinö Linnan syntymäpitäjässä.

ISBN 978-952-5556-72-8

Lue kirjaan liittyen:

Forssan Lehden arvio