KUSTANNUS HD

Seppo MT Vainio

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 050 3639 195

Herman: Tarkk'ampuja ja keisarin vartija
Jännittävä pala historiaa. Herman, Gustaf ja Nikolai ovat Venäjän keisarikunnan kasvatteja, toiveikkaita, irrallisia nuoria miehiä, joiden elämän lähtökohdat ovat kovin erilaiset. He kohtaavat toisensa Venäjän keisarin kruunajaisjuhlassa Moskovassa 1896, kunnes kohtalo kuljettaa heidät taas erilleen.

Kiehtova tarina Suomen autonomian ajalta tiivistyy, kun nuorten miesten tekemiset kietoutuvat hetkeksi yhteen. Suomen lähihistoriaa tarkastellaan kolmen henkilön näkökulmasta ja eritoten nuoren kaartilaisen kokemana. Päähenkilönä on Herman, joka päätyi Toholammilta suuren Moskovan pyörteisiin.

Tarinaa on täydennetty Suomen kaartin historialla ja sotilaskulttuurin valottamisella.

Kirjoittaja on Hermannin lapsenlapsenlapsi. Hän jäi eläkkeelle Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitoksen pääopettajan tehtävästä.


Seppo Vainio
Tupakiventie 12
Sastamala 32740
040 7794026
sekamtvain@gmail.com

ISBN 978-952-7244-93-7Sotilasprofessori Marko Palokangas: Seppo Vainion uutuus kirjan Herman, tarkk’ampuja ja keisarin vartija arvio; ilmestyy 3/2021 Kylkirauta-lehdessä:

”Yhtäältä kirjan tarina on pirskahtelevan iloinen ja toisaalta masentavan surullinen. Miten voivatkin yksittäisten ihmisten vaikutukset yhteiskuntiin, valtioihin – niiden syntyy ja tuhoon – tai sotiin ja rauhaan olla näin suuria? Kirja antaa tähän kysymykseen yhden näkökulman ja tulkinnan avulla muodostuneen vastauksen. Enempää paljastamatta, jokaisen tulee lukea tämä kirja ja löytää tarinasta opetus. Erityisesti ja tietoisesti historiattomille tai historian merkitystä nykyisyydelle halveksiville, kirja sopii enemmän kuin mainiosti.

Kirja on kaiken kaikkiaan sisällöltään mielenkiintoinen ja hyvin rakennettu kokonaisuus. Esikoiskirjailijana Seppo Vainio on löytänyt sisäisen kynäilijän ja raapustanut erinomaisen mukaansatempaavan ja viihdyttävän tarinan. Kirjan sivuilla niin maailman tapahtumat, kolmen hyvin erilaisen persoonan urapolut, aikalaismuistelot, kuin faktat ja fiktio ovat sulassa sovussa. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille historiasta ja tarinoista kiinnostuneille lukijoille.”