KUSTANNUS HD

Veikko Räisänen

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 050 3639 195

"Minä olen sukua Kalle Päätalon kirjojen Räisäsille. Myös kotini on samaisen Jokijärven rannalla, eli juureni ovat Iijoen törmässä. Ammatiltani olen UPM-Kymmenen mehtäherra, ollut jo melkein 40 vuotta. Ensimmäisen romaanini kirjoitin vihkon lehdille 1967 14-vuotiaana. Kiinnostukseni kirjoittamiseen hiipui aktiivisen hiihtoharrastukseni myötä. Vasta vuosituhannen taitteessa kiinnostukseni alkoi kasvaa yli äyräidensä ja aloin kirjoittaa enemmän. Sain ensimmäisen kirjani Rakastunut mittamies julkaistuksi Pilotin kautta 2006. Seuraavana vuonna ilmestyi Sadantuhannen kilometrin mies ja 2008 Hätätilan aikaan. 2010 ilmestyi Karpalokyyneleet Mäntykustannuksen kautta ja nyt sitten Aamurusko ilmestyi. Kirjoitin myös Jokijärven kyläseuralle 2010 näytelmän Kultaa Jokijärveltä. Lisäksi kirjoitan kolumneja Koillissanomiin ja juttuja metsäalan lehtiin ja myös omaksi huvikseni pöytälaatikkoon. Aamuruskosta löytyvä murre voi yllättää, sillä olin vuoden 1968 lokakuusta -69 kevääseen Huittisten kansanopistolla. Sen lisäksi vietin vuoden -74 Tammelan Liesjärvellä ja opiskelin metsätyönjohtajaksi."

— Veikko Räisänen

Iloinen vuosikymmen
Veikko Räisäsen 9. romaani "Iloinen vuosikymmen" kertoo vuosista 1983-1988. Teos on suoraa jatkoa hänen aiemmille, vuosina 2006, 2008 ja 2015 ilmestyneille romaaneilleen "Rakastunut mittamies", "Hätätilan aikaan" ja "Talo".

Kirjassaan Räisänen kertoo Inkerin ja Veikon elämästä nyt kainuulaisen kirkonkylän uusina asukkaina. Elämässään eteenpäin pyrkivän pariskunnan uusi elinpiiri tuo omat haasteensa niin koti- kuin myös työelämään. Joka asettaakin Veikolle niin kovan haasteen, että se alkaa jo horjuttaa hänen aiemmin vahvaa terveyttään. Samalla kun nuoripari yrittää selvitä vastuksistaan, niin Suomi elää siihenastisen historiansa voimakkainta nousukautta iloisesti eteenpäin porskuttaen.

Räisänen kirjoittaa tuosta kaikesta helppolukuista, mutta silti elämänmakuista ja huumorilla höystettyä tekstiä, joka ei jätä lukijaansa kylmäksi. Tekstistä välittyy lukijalle tunne, että vastukset on luotu sitä varten, että ne voitetaan. Ja kaiken ihmisen raadollisuuden kietoo vaippaansa armahtava ja auttava suuri luonto.


ISBN 978-952-7066-26-5

Lue kirjaan liittyen:

Seppo Kämäräisen arvio


Talo
Veikko Räisäsen 8. romaani ”Talo” kertoo vuosista 1981 – 1983 ja on omaelämäkerrallinen ja suoraa jatkoa hänen aiemmille, vuosina 2006 ja 2008 ilmestyneille romaaneilleen ”Rakastunut mittamies” ja ”Hätätilan aikaan.”

Kirjassaan Räisänen kertoo Inkerin ja Veikon elämästä niin kuin se on ollutkin. Nuoripari pyrkii elämässään eteenpäin ja onnistuukin siinä. Ainakin osittain, sillä elämä ei anna heidänkään jäädä osattomiksi vastuksista, jotka koskettavat jokaista ihmistä jossain elämänvaiheessa. Välillä ottaa lujille ja itkettää. Sitten helpottaa ja elämä tuntuu elämisen arvoiselta ja onni kukoistaa. Sitten koittaa suuren muutoksen aika.

Räisäsen teksti on helppolukuista, mutta silti täynnä vivahteikasta elämänkokemusta ja huumoria. Tekstistä välittyy tunne, että elämä on annettu elämistä varten eikä virheiltä voi välttyä kukaan. Sillä sehän on niin inhimillistä. Ja kaiken kietoo hellään vaippaansa ympäröivä luonto.


ISBN 978-952-7066-30-0

Lue kirjaan liittyen:

Seppo Kämäräisen arvostelu


Jättiläinen
Novellikokoelma Jättiläinen on Veikko Räisäsen seitsemäs teos. Räisäsen novelleissa ihminen ja luonto kulkevat käsi kädessä. Lähellemme tulevat perusasiat, syntymä ja kuolema, toivo ja epätoivo, mutta myös kaiken voittava ystävyys ja anteeksianto. Viimeisenä jäljelle jää usko siihen, että elämä on kaikista vastuksista huolimatta elämisen arvoista.

Jättiläisen sivuilta välittyvät eteemme monet henkilöhahmot, joiden tarinat Räisänen kertoo mukaansa tempaavasti ja rehevin sanankääntein. Novelleista välittyy myös tunne: ei niin suurta surua, ettei mukaan mahdu pikkuriikkisen iloakin. Pienikin voi olla suurta: ”Kaunotar tunsi sen ensin; Suvituuli hipaisi sen poskioksaa ja kohta se tuntui kaikkialla metsässä raskaasti henkäilevänä ilon ja vapauden tuulena.”


ISBN 978-952-5964-94-3

Aamuruskon pojan lapsi
Veikko Räisäsen viides romaani on koskettava ja tavallisuudesta poikkeava tarina teini-iän kynnyksellä hyväksikäytetystä Lahjasta. Räisänen kuvaa hyvän ja pahan ikuista taistelua hyytävän jännittävästi, välillä taas hellästi osapuolia ymmärtäen. Ensimmäisen kiven heittäjän oikeutusta on loppujen lopuksi niin kovin vaikea löytää.

Kirjan sivuilta välittyy hienolla tavalla elämän raadollisuus. Myös maailma, jota emme ehkä usko olevan olemassakaan. Kirjassa toivo ja epätoivo, suru ja ilo löytävät lopulta oman paikkansa. Lukijalle välittyy kaikesta huolimatta toivo paremmasta huomisesta. Maailma on sittenkin ihmiselle se paras paikka. Suuri luonto on välillä uhkaava, lopuksi se armahtaa ja suojelee.


ISBN 978-952-5964-20-2