KUSTANNUS HD

Tauno Pihl

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 041 5014 548


“Tauno Pihlin kerronta on piristävän henkevää ja havainnollista. Yksityiskohtia mm. satakuntalaisista ihmisistä ja miljööstä tulee vastaan kukkuramitoin.

Kirjailijan alter ego on Pentin, joka syntyy Suodenniemellä keväällä 1941. Toivo-isä on komennettu rintamalle, ja perhe yrittää selvitä vuosia ilman isää. Sitten isä saapuu kotiin toisin kuin monessa muussa kodissa. Pentin lapsuuteen liittyy paitsi paljon työtä ja monia kohtaamisia rintamamiesten, sotaleskien, orpojen ja muiden maalaisihmisten kanssa.”

— Jari O. Hiltunen (Satakunnan Kansa 31.7.2011) (koko artikkeli maksumuurin takana)


Talo vaahteran alla
Kirjan alussa eletään jatkosodan loppuaikoja. Pieni Pentti-poika kuulee lapsen ymmärryksellään aikuisten puheita. Hän erottaa sanat "kaatunut" ja "rauha tullut". Äiti joutuu selittämään hänelle nämä sanat. Pentin isä Toivo palaa sodasta kuten hänen setänsäkin ja muita kylän miehiä.

Pieni maalaiskylä elää elämäänsä, lapsia syntyy, vanhuksia kuolee. Kylässä on sotaleskiä, sotaorpoja ja sotainvalideja. On käynnissä jälleenrakennus ja ihmiset osallistuvat erilaisiin talkoisiin. Vuodet kuluvat, Penttikin pääsee sotaväestä ja toteuttaa haaveensa. Hän lähtee merille, josta palattuaan hän menee hitsauskursseille ja työskentelee hitsarina konepajoissa ja telakoilla. Kunnes lähtee ajan tavan mukaan Ruotsiin.

Kannen piiros: Tuija Pietilä-Estrada

ISBN 978-952-5964-03-5

Lue kirjaan liittyen:

Kirjablogin artikkeli