KUSTANNUS HD

Pekka Kaasalainen

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 050 3639 195

Näätämön kutsu
Näätämöjoki — Suomen ja Norjan yhteinen lohijoki — saa alkunsa Iijärvestä Lapin koillisosassa ja laskee Jäämeren Neidenfjordiin Norjan puolella. Välillä se virtailee rauhallisina järvimäisinä suvantoina, mutta kiihtyy paikka paikoin näyttäviksi koskiryöpyiksi.

Vuosittain kesäaikaan Norjan puoleisella Näätämöllä käy satoja suomalaisia kalamiehiä. Myös ranskalaisia, sveitsiläisiä ja monien Euroopan maiden kalastajia Näätämö vetää puoleensa. Suomalaiset kalamiehet ovat kirkkaasti enemmistönä, myös Norjan omistamalla jokiosuudella. Olen vuodesta 1976 lähtien käynyt melkein joka kesä vähintään kerran, viime vuosina kaksi kertaa kesässä kalassa Norjan puoleisella Näätämöjoella.

Mikä saa kalamiehen vuodesta toiseen ajamaan autolla 1300 kilometriä suuntaansa, heittämään uistinta tuhansia kertoja oletettuihin ottipaikkoihin ja ramppaamaan pitkin jokirantoja kilometritolkulla välillä jalat ja kädet väsymyksestä tutisten, harottavin silmin? Vastaus on lyhyesti: Lohi! Sen antamat taistelutuokiot ja herkullinen, villi pohjoinen maku.

Omistan tämän kirjan niiden kaikkien Näätämön lohien kunniaksi, jotka ovat päätyneet saamakaloiksi asti tai ainakin käyneet säikäyttämässä veret liikkeelle.

ISBN 978-952-5964-57-8

Lue kirjaan liittyen:

Loimaan Lehden laaja artikkeli