KUSTANNUS HD

Uutuuksia 2019

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 041 501 4548

Terho Hämeenkorpi: Tolle, lege — ota ja lue

Nämä 50 vuoden aikana (1969-2019) kirjoitetut lehtitekstit antavat havainnollisen näytteen rovasti Terhomatti Hämeenkorven ajattelun ja toiminnan kehittymisestä tuona ajanjaksona. Teologian ylioppilaana Helsingissä hän hankki ensimmäiset kannuksensa kirjoitusten maailmassa - eikä ainoastaan ns. pyhien kirjoitusten!

Sittemmin valmistuttuaan papin ammattiin kirjoitettua sanaa tuli jatkuvasti ja monenlaista: Kannanottoja, kommentteja, lausuntoja, mielipidekirjoituksia, kolumneja, matkakertomuksia, harrastekuvauksia. Ei äärtä eikä laitaa - pyhiä ja pahoja ja kaikkea siltä väliltä.

Kokoelman aikajänne osoittaa, että vielä eläkkeelläkin sama tahti on jatkunut - aiheitahan ei puutu nyky-yhteiskunnassamme ja kirkossa.

Ilmestynyt 16.12.2019.

ISBN 978-952-7244-65-4

Tuomas Pulakka (toim.): Helsingin Muusikot ry HelMu 100 — 1919-2019

Kirjassa RSO:n viulisti ja Helsingin Muusikot ry:n pitkäaikainen sihteeri Tuomas Pulakka avaa mielenkiintoisen näköalan Helsingin musiikkielämän ja orkesterilaitoksen kehittymiseen puoliharrastajamaisesta toiminnasta organisoituun ammattilaisuuteen.

Tapahtumat linkittyvät samalla koko suomalaisen yhteiskunnan muutokseen ja ammattiyhdistysliikkeen rakentumiseen. Hauskat tarinat, muistelut menneistä ajoista ja tapahtumien keskiössä olleiden taiteilijoiden haastattelut tekevät kirjasta erinomaisen viihdyttävän ja helppolukuisen tietokirjan, joka tulee kuulumaan jokaisen orkesterielämästä kiinnostuneen kirjahyllyyn.

Ilmestynyt marraskuussa.

ISBN 978-952-7244-63-0

Onni Kaasinen: Juoppokuksa — Kala- ja eräkertomuksia

Juoppokuksa on Onni Kaasisen toinen muistelmateos omista ja kavereiden metsästys- ja kalastusreissuista vuosikymmenten ajoilta. Mainioita tarinoita ja sattumuksia ja herskyvää huumoria virroilta ja saloilta, sitä on Juoppokuksan tarinat.

Todellisten erämiesten kokemina. Toinen kirjoittaja Esa Patosalmi on mukana muutamalla jutulla.

Ilmestynyt 30.10.2019.

ISBN 978-952-7244-64-7

Anne Papart: Sinivalkoisen paratiisin lapset

Anne Papart on ranskalainen, suomen kielen kääntäjä, tulkki ja entinen Helsingin yliopiston ranskan kielen lehtori.

Hän on kääntänyt mm. Rosa Liksomin kolme novellikokoelmaa (Editions La Découverte) ja tulkannut suomalaisia kirjailijoita Ranskassa kulttuurifestivaaleilla.

"Olen rakastunut suomen kieleen ja kulttuuriin vuonna 1978, kun tapasin Ranskassa suomalaisen tytön, joka lausui Eino Leinon runoja pellolla auringon alla. Kolme vuotta sitten olen ryhtynyt runoilijaksi suomeksi.

Yhdistän luontoseikkailujani, panteismiani ja yhteiskunnallista kritiikkiä runoissani. Pidän surrealismista, fantasiasta ja absurdista."

Anne Papart on julkaissut kaksi runoa antologiassa "Huone".

Ilmestynyt 30.10.2019.

ISBN 978-952-7244-62-3Ensimmäinen suurromaani kansalliskirjailija Aleksis Kivestä
Arto Pietilä: Minä, mamselli ja Albina — "Kirjoitin ja kosin, kosin ja kirjoitin"

"Tiedätkös sinä, minusta tulee miljoneeri", Aleksis Kivi sanoi siuntiolaiselle isännälle saatuaan Valtion palkinnon 1865. Ei tullut Aleksista miljonääriä, mutta hän loi mahtavan uran, poikkeuksellisen Suomessa. Seitsemän veljestä on Suomen painetuin kirja (1,5 miljoonaa), Nummisuutarit menestynein näytelmä. Aleksis Kiven katuja ja kouluja on pitkin ja poikin. Kaksi naista vaikutti Kiven elämään suuresti: mamselli Charlotta Lönnqvist ja henkevä kaunotar Albina Palmqvist. He kulkivat Kiven rinnalla.

Tämä kirja antaa harvinaisen todenmakuisen kuvan Kiven elämästä ja hänen suurenmoisista naisistaan.

Ilmestynyt 3.10.

ISBN 978-952-7244-61-6

Heidi Keskikylä: Vääristynyt totuus — Olentojen planeetta 4

"Tämä tilanne vastaa sitä kuin tonttu sohisi harmaakarhua hammastikulla. Eikä Jeretzillä ole nyt mitään muuta kuin hammastikkuja."

Jääihmiset ovat kokeneet murskaavan menetyksen ja jättäneet laaksonsa joutuen luottamaan maallikoiden apuun. Flin on jääihmisten uusi kuningatar ja ryhtyy johtamaan hyökkäystä Drachesia vastaan, kun Liwa ei kykene auttamaan heitä. Xin alkaa epäilemään Fliniä, koska tämä ei täytä kaikkia hänestä kerrottuja legendoja. Silti Xin kulkee aivan Flinin kannoilla. Ne jalanjäljet johdattavat hänet ja kellotornin liiton takaisin jäätyneille raunioille, joka tunnetaan jälleen nimellä karhunpesä.

Sarjan neljäs upea teos!

Ilmestynyt 10.8.2019.

ISBN 978-952-7244-60-9

Jukka Lahtinen: Eläintarinoita ja pandoja Ähtärissä

Eläintenhoidon- ja suojelun ekspertti Jukka Lahtinen julkaisee laajennettuna uutena versiona kiehtovan teoksensa, joka tulee tarpeeseen 20 vuoden jälkeen. Uutta on mm. eläinpuiston laajentuessa myöhemmin lajistoon tulleiden uhanalaisten eläinten valikoima, erityisesti aasialaiset pandat, lumileopardit jne.

Kyseisiä lajeja lukuun ottamatta Ähtärin eläinpuisto laajeni Lahtisen aikana siihen pisteeseen, mitä se nykyisellään on. Miehen vaativaan työhön kuului eläinpuiston laajetessa mm. uusien tilojen suunnittelu, eläinten hankinta pääasiassa luonnosta ja uusien lajien hoito-ohjeiden laatiminen eläintenhoitajien kanssa. "Usein jouduimme ottamaan hoidokkeja kotiinkin, sillä niille ei sovi kahdeksantuntinen työpäivä. Joskus saattoi löytyä sijaisemoksi kotimainen kissa! Usein näistä kasvateista tuli seuralaisia päivätyöni ohessa."

Kirjan ensijulkaisun jälkeen on syntynyt uusi sukupolvi, joka on kiinnostunut eläinpuiston tarinasta, lisättynä lähempänä nykyaikaa tulleiden uhanalaisten eläinten tarina. Esimerkiksi maailman ihanin panda on sopeutunut Suomeen ja Ähtäriin erinomaisesti. Kirjassa on korkeatasoinen kuvitus. Jukka Lahtisen teksti on asiantuntevaa ja nautittavaa.

Kannen kuva Timo Ahopelto

Ilmestynyt 3.7.2019.

ISBN 978-952-7244-55-5

Panu Rajala: Erään soturin loppu — Runoilija Yrjö Jylhän tragedia

Talvisodan alkamisesta tulee marraskuun viimeinen päivä 80 vuotta. Sen kunniaksi ilmestyy kirjailija, professori Panu Rajalan vaikuttava romaani Taipaleenjoen sankarista, runoilija Yrjö Jylhästä, joka lähtee viimeiselle taksimatkalle veljensä luo Turkuun vuonna 1956 päättäneenä siellä ampua itsensä sotilaspistoolilla. Jylhän sairaus ja elämänväsymys painaa.

Romaani on sisäinen monologi, joka kertaa mennyttä Tulenkantajien villiin vuosiin ja rakkauteen runoilija Katri Valan kanssa, kirjailija Olavi Paavolaisen ystävyyteen, traagiseen avioliittoon Kirsti Svenssonin kanssa, josta seurauksena syfilis. Jylhän talvisodasta kertova runoteos Kiirastuli oli valtava menestys, ja Panu Rajala palaa teoksellaan runoilijan tragediaan.

Ilmestynyt 15.8.

ISBN 978-952-7244-37-1

Kirsti Vähäkangas: Avojalakasia ja tullista tulleita

Avojalakasia ja tullista tulleita on Meijjän kaupunki tarinoi -kirjasarjan 11. kirja. Kirja kertoo Langin Kauppahuoneen vaiherikkaan tarinan 1600-luvulta tähän päivään ja kymmeniä muita kiehtovia tarinoita raahelaisista, jotka ovat joko avojalakasia, tullista tulleita tai onnikan tuomia.

Raahe perustettiin vuonna 1649. Ensimmäisiä asukkaita houkuteltiin kaupunkiin lupaamalla verovapaus määräajaksi. Purjelaivakaudella 1800-luvulla asukkaiksi ei tarvinnut houkutella, vaan Raaheen muutettiin hyvien työnsaantimahdollisuuksien vuoksi.

Raaheen 1960-luvun alussa perustettu Rautaruukin terästehdas tarjosi työtä tuhansille ja uusia asukkaita muutti kaupunkiin. Kuntaliitosten kautta raahelaisiksi ovat muuttuneet saloistelaiset, pattijokiset ja vihantilaiset.

Ilmestynyt 23.7.2019

ISBN 978-952-7244-59-3

Raija Merilä: Ken voi liekin sammuttaa

FM Raija Merilä on Viron Paidessa asuva kirjailija ja taidemaalari. Hänen kolmas romaaninsa kertoo naisopettajasta, joka toimi äitinsä omaishoitajana ja heräsi 36-vuotiaana pohtimaan tulevaisuuttaan: jäädä yksin vai tulla äidiksi — mies olisi bonusta. Merilän teos on verevä kertomus ennakkoluulottomasta isäehdokkaan etsimisestä ja seulomisesta. Loistava lukuromaani naisille ja miehille.

"Ei, minä en anna periksi! Minä haluan, että elämälläni on päämäärä ja tarkoitus! Muukin kuin ajan kuluminen ja sen miettiminen syineen ja seurauksineen. — Häntä ei yhtään lohduttanut se, että satakunta vuotta takaperin opettajattarien odotettiin pysyvän naimattomina. Hänhän vain opetti historiaa, ei halunnut elää sitä uudelleen."

Ilmestynyt 3.7.2019.

ISBN 978-952-7244-58-6

Jukka Lahtinen: Erämies tarinoi — Jahtia meillä ja muualla, osa III

- Drillinki
- Saksanseisoja
- Hirvijahtia
- Merihanhia
- Rinnakkaiseloa majavien kanssa
- Valkohäntäpeuroja
- Välillä Eestissä
- Vuoroin vieraassa
- Jahtivelka
- Kettuja
- Kettuja raudoilla ja jalkanarulla
- Kettukopissa
- Puolassa
- Huuhkajia
- Riistanhoidon sadonkorjuuta
- Pyitä ja muisteloita
- Teeriä veneellä, kuvastamalla ja kahalla

Taannoin Ähtärin eläinpuistossa johtajana toimineen Jukka Lahtisen loistava eräaiheinen kirja, todellisen metsämiehen tuntemuksella, koukuttaa lukemaan ja nauttimaan.

Ilmestynyt 3.7.2019.

ISBN 978-952-7244-57-9

Alli Koskiranta: Ihmisen osa — Runoja Tarvasjoella

Harvinainen runoteos, joka ei aivan ehtinyt tekijän 100-vuotispäivän kunniaksi, täynnä suurta kokemusta ja myötätuntoa, höystetty valokuvilla. Hän syntyi Tarvasjoella marraskuussa 1919 toimien opettajana eri puolilla Suomea.

          Taas kukkii
          rentukkaranta,
          pian hanhikkitie.
          Jo vuokkojen luota alkaa,
          pienen metsikön halki vie
          jokirantaan.

Runoja opettaja Alli Koskirannan pitkän elämän varrelta hänen omasta luovasta kynästään. Kirjassa myös valokuvia.

Ilmestynyt 3.7.2019.

ISBN 978-952-7244-55-5

Yrjö Lehti: Jääkausi

Ilmastonmuutos on nostanut meriveden pintaa ja lisännyt maakuoreen kohdistuvaa painetta. On vuosi 2020. Helmikuun sää on normaalia kylmempi, Islannin tulivuori Hekla purkautuu ja sylkee tuhkaa ylempiin ilmakerroksiin. Sää kylmenee pohjoisella pallonpuoliskolla. Kartonkitehtaan voimapäällikkö Jouko joutuu haastavien ongelmien eteen yrittäessään pitää voimalaitoksen käynnissä, valtakunnan infra kaatuu eikä sähkönjakelu toimi.

Neljänkymmenen asteen pakkaset saattavat kyläläiset ahdinkoon. Järjestyksen valvonta ei toimi ja rikollisjoukkio käyttää yleistä kaaosta hyväkseen. Jouko joutuu ottamaan oikeuden omiin käsiinsä. Myös nälkäinen susilauma vaanii helppoa saalista.

Ilmestynyt 7.6.2019.

ISBN 978-952-7244-53-1

Matilda Kirvelä: Milloin näet punaista

Mies, jolla ei ole sukupuolta. Epäuskoinen ja ilmastonmuutos. Nainen, joka kadottaa miehen ja isä, joka kadottaa pojan. Petetty, jonka on etsittävä ihmisarvonsa uudelleen. Avioliitto, jonka kolmanneksi osapuoleksi astuu kamera. #Metoon jälkeinen rohkeus, joka muuttaa maailmaa. Taksikuski ja yksi ilta ilman yksinäisyyttä...

Milloin näet punaista on tunteikkaita kuvauksia ihmisen alastomuudesta rakkauden ja maailman edessä. Teos käsittelee ihmissuhteiden kauneutta ja vaikeutta, mutta ei pelkää ottaa kantaa ja ravistella meihin juuttuneita ajatusmalleja. Rakkaus on paras ase kaikkea vastaan.

Punainen nähdään usein rakkautta symboloivana värinä, joka heijastaa kaikkea kaunista ja intohimoa. Toisaalta punainen voi olla provosoiva väri. Se saattaa heijastaa vihaa ja ärtymystä, mutta myös paloa johonkin aiheeseen. Parempaa maailmaa varten tarvitsemme molempia punaisen sävyjä.

Ilmestynyt 20.5.2019.

ISBN 978-952-7244-51-7

Ursula Anttila-Halinen: Runoilija ja vaarallinen muusa

Kirjailija Ursula Anttila-Halisen omaperäinen dekkari haastaa lukemaan. Runoilija Sebastian Kauniston ympäriltä tuntuu kaikki särkyvän. Mutta onko hän murhaaja? Balettia, runoja ja muusia. Unissakävelyä, nukkeja ja rakkautta. Kiviä, teeseremonioita ja kuolemaa. Rivitalo, jonka asukkailla on synkkiä salaisuuksia. Tapahtuu murha, ja yksityisetsivä Aava Meri saa taas rikoksen ratkaistavakseen.

Runoilija ja vaarallinen muusa on Aava Meri -sarjan kolmas dekkari. Aiemmat ovat ilmestyneet Lumiprinsessa ja taikaympyrä (2015) ja Laulu taivaansinisestä kukasta (2016). Kyseessä on ns. kodikas mysteeri (cozy mystery).

Ilmestynyt huhtikuussa.

ISBN 978-952-7244-50-0

Ralf Henriksson: Mutanttijänis

Mutanttijänis on tekijänsä, kirjailija Ralf Henrikssonin 12. teos. Se on Huovismaista ja Arto Paasilinnamaista tilannekomiikkaa. Tarina sijoittuu Seitsemisen kansallispuistoon, jossa puiston vartija Iikka Pitkonen tekee tiedemaailmaa ravisuttavan, sensaatiomaisen löydön, siis mutanttijäniksen.

Mutanttijänis aiheuttaa mediaspektaakkelin, joka tempaa mukaansa julkisuutta kaihtavan Pitkos-Iikan. Ukonturjakkeen mielitietty Hilma pakenee lakeuksille kyllästyttyään elämään Seitsemisen kansallispuiston keskellä ukonjäärän taloudenhoitajana. Huumori vie lukijan mennessään.

Ilmestynyt maaliskuussa.

ISBN 978-952-7244-49-4

Annika Brusila: Takalukko

Takalukossa kuvataan syrjäytyneen neurootikon väsymätöntä elämää kontrolliprosesseissa, joissa järjestykseen laitetaan hellan napit, taloyhtiö, jätteiden lajittelu, ekosysteemi ja terveydenhuolto. Päähenkilön monologissa polymeerien sekoittuminen napajäätulvaan, myrkyllisiin lumpeisiin ja psykoosiin vaatii tinkimätöntä korjauskeinovalikoimaa!

Hämmentävä lukukokemus heilahtaneen mielen maisemaan.

Annika Brusila (s. 1966) on turkulainen valtiotieteen maisteri, joka toimii vapaana kirjoittajana, musiikkitoimittajana ja -kriitikkona. Hän on opiskellut kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa.

Ilmestynyt maaliskuussa.

ISBN 978-952-7244-47-0

Anni Kauppinen-Paunu: Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa — Kuurojenopettajana Afrikassa — Pitkä tie Lapinlahdelta Eritreaan ja Tansaniaan

"Olin turvallisella mielellä, vaikka en tuntenut tietäni eteenpäin." Tämä voisi olla kuurojenopettaja Anni Kauppinen-Paunun elämän tunnuslause. Hänen elämänsä näyttäytyy jännittävänä seikkailuna, joka vie Lapinlahdelta opiskelemaan Suomen lisäksi Ruotsiin ja Englantiin. Lopulta Anni lähtee kuurojenopettajaksi yli kahdeksikymmeneksi vuodeksi Afrikkaan.

Luottamus Jumalan johdatukseen ja varjelukseen sekä rakkaus kuuroihin lapsiin johdattivat Anni Kauppinen-Paunun 15 vuodeksi Kereniin, Eritreaan. Annin asiantuntemusta myös Tansaniassa, jonne hänet kutsuttiin perustamaan Mwangan kuurojenkoulua.

Annin elävä kerronta tempaa mukaansa kuurojen lasten elämän riemuihin ja suruihin. Lasten joulukuvaelma tai kamelikaravaani on kuvattu yhtä elävästi kuin yöllisen tunkeutujan hyökkäys tai sodan herättämä pelko. Lähetystyöntekijän arjesta ja juhlasta piirtyy monipuolinen kuva.

Toimittanut Hilkka Tervonen

Ilmestynyt maaliskuussa.

ISBN 978-952-7244-48-7

Ulla Sandell-Leskelä: Ja rakkaus katselee

Runoilija Ulla Sandell-Leskelän uusin runoteos on nostalginen matka koko tuon sukupolven nuoruuteen, paljon tapahtuneeseen lähimenneisyyteen 1960-luvun Suomessa, jossa monen asiat tapahtuivat spontaanisti ja raikkaasti. Niiden unohtaminen vahinko, kokoelma on kiehtova ja herättää runsaasti muistoja.

Ulla Leskelän runoja nuoruusvuosilta 1964-1971. Runoissa on monipuolinen kattaus, sillä nuoren naisen mielikuvituksen piiri on laaja, kattaa elämän suuret ja pienet asiat. Rakkaus punaisena lankana.

Ilmestynyt helmikuussa.

ISBN 978-952-7244-46-3

Raija Merilä: Ketale

Nuoren naisen vimmattu halu maailmalle

Raija Merilän uusin romaani Ketale on nuoren tytön kasvu- ja kehitystarina. Minäkertoja Mirja, 18, haluaisi lähteä jo kotoa pois. Hän tajuaa, että lukio on käytävä loppuun, jos mielii menestyä elämässä. Mirja jää vastentahtoisesti maalle auttamaan vanhempiaan, jotka pelkäävät, että toiseksi nuorinkin lapsista lähtee maailmalle. Mirja on älykäs ja eläväinen tyttö, joka tekee kotikylästä ja sen ihmisistä tarkkoja havaintoja - humoristisiakin.

Pohjoispohjanmaalaiseen Lomun kylään, 1970-luvun alkuun sijoittuva Ketale on sympaattinen, taitavasti kirjoitettu romaani, jossa on tuoreutta, raikkautta ja elämänmakua.

FM Merilä on monipuolinen taiteilija, joka kirjoittaa ja maalaa ja saa voimaa luonnosta.

Ilmestynyt helmikuussa.

ISBN 978-952-7244-45-6

Pirkko Jurvelin: Kun elämä yllättää

Suvi Koski sai yllättävän puhelun: "Teille on tullut Saksasta lähetys, se on tuhkauurna." Yksi ainoa puhelinsoitto mullistaa naisen elämän, joka on ollut täynnä harmaan sävyjä. Olla leski eikä mikään, urakin takanapäin. Vain kirjoittaminen pitää hänet kiinni arjessa. Yhtäkkiä Suvin elämä joutuu täydelliseen myllerrykseen, niin menneisyys kuin tulevaisuuskin, ja hetken epäröityään hän päättää heittäytyä mukaan muutokseen. Onko hänen onnensa ja tulevaisuutensa Saksassa, vai löytääkö hän Suomesta elämälleen merkityksen?

Pirkko Jurvelin on saksalaiseen ja englantilaiseen filologiaan erikoistunut filosofian maisteri ja opettaja. Hän on julkaissut useita historiallisiin aiheisiin perustuvia teoksia. "Kun elämä yllättää" on Jurvelinin kolmas proosateos. Kotisivut: www.pirkkojurvelin.com

Ilmestynyt tammikuussa.

ISBN 978-952-7244-44-9

Matti Rantamäki: 65 päivää

Tekijä Matti Rantamäki on valtiotieteen maisteri, jonka novellikokoelma 65 päivää sisältää 24 herkullista novellia. Ne vievät lukijan tuttuihin ja tuntemattomiin maailmoihin, jota elämä parhaimmillaan on. Kokoelma on tervetullut, sillä ilmaisumuotona novelli on jäänyt syyttä suotta taka-alalle. Se puolustaa joka rivillä asemaansa Rantamäen kiehtovassa teoksessa.

Hän julkaisi vuonna 2016 lupaavan Rotinoita-nimisen runokokoelman Karjalan murteella. Onko seuraavana vuorossa romaani? Ainakin ideoita kirjoittajalla riittää.

Ilmestynyt tammikuussa.

ISBN 978-952-7244-43-2

Klikkaa tästä 2018 uutuuksiin