KUSTANNUS HD

Ari Vilén

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 050 3639 195

Seppien sukua — Henrik ja Lovisa Nordmanin jälkeläisiä 1792–2011
Antoisia hetkiä seppien seurassa!

"Kaiken takana on seppä — ja hänen taustallaan nainen." Nordman-Mäen suku haarautuu Karlinien seppäsuvusta. Sepän ammatti on kulkenut suvussa polvelta toiseen ja aviopuolisokin on yleensä löytynyt samasta säädystä. Kantaisä Henrik Nordman syntyi v. 1766. Vaimon hän löysi Perniöstä, Kosken ruukilta. Lovisa Törnqvist oli vasarasepän tytär. Sepät arvostivat itseään ja jo seppien oppipojat pitivät itseään hieman muita oppipoikia parempina.

Ohikulkeville suutarinsälleille saatettiin laulaa luikuttaa:

Emmää ruppee suutarin oppiin, suutarin oppiin, suutarin oppiin — räätälin oppiin en ollenka.
Suutari lesteillä päähän kloppii, päähän kloppii, päähän kloppii — ja kraatali pistää neulalla

Henrik Nordman toimi rautaseppänä useissa ruukeissa. Ne olivat oma pieni maailmansa ja haluttuja työpaikkoja. Ruukkiyhdyskunnat muodostivat erillisiä saarekkeita maaseudun keskelle. Useimmilla ruukeilla oli omat kirkkonsa, koulunsa ja kauppansa.

Kun vaaras oli armas synnyinmaa — Auralaiset sodissa 1939-1945

Muistelma- ja matrikkelikirja, jossa on valtaosa Auran rintamatunnuksen omaavista miehistä ja naisista. Ari Vilénin toimittama teos kertoo viime sotien tapahtumista, miesten ja naisten henkilökohtaisista kokemuksista kovien koettelemusten vuosina, jolloin rakkaan isänmaamme vapaus oli uhattuna. Kirja on kunnianosoitus kaikille niille ihmisille, joiden ansiosta Suomi säilytti vapautensa ja itsenäisyytensä. Toivottavasti teos löytää tiensä myös uusien sukupolvien etsiessä tietoa viime sodistamme ja Auran veteraaneista siellä jossakin.

ISBN 9789525556513