KUSTANNUS HD

Kirsti Vähäkangas

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 050 3639 195

Merikarhuja ja maakrapuja — Se on Raahe
Meijjän kaupunki tarinoi -sarjan 12. kirja kertoo kuvin, sanoin ja tarinoin merenrantakaupungin asukkaista: merikarhuista ja maakravuista. Seikkailunhaluiset renkipojat pestautuivat purjelaivoihin ja pääsivät näkemään kiehtovaa maailmaa. Vaikka arkinen työ oli raskasta, kotona kerrottiin sadunhohtoisia tarinoita ulkomaiden ihmeistä.

Raahen satama on tänäkin päivänä vilkas reitti maailmalle. Satamaneuvos Kaarlo Heikkinen, neljännen polven merimies, kuvaa nykyisten merenkulkijoiden elämää. Muistellaan ihmisiä, jotka ovat rakentaneet ja kehittäneet kaupunkia. Rakennusmestari Hugo Sorsa näki työuransa aikana Ruonan konkurssin 1950-luvulla ja Rautaruukin terästehtaan tulon piristävän vaikutuksen 1960-luvulla. Raahelaisten vapaa-aika kuluu usein merellä ja saaristossa. Merihätään joutuneiden avuksi rientää pelastusristeilijä Niilo Saarinen miehistöineen.

Kirjasarjan takana on sama nainen: raahelainen Kirsti Vähäkangas.

ISBN 978-952-7244-70-8

Lue kirjaan liittyen:

Raahen seudun artikkeli





Avojalakasia ja tullista tulleita
Avojalakasia ja tullista tulleita on Meijjän kaupunki tarinoi -kirjasarjan 11. kirja. Kirja kertoo Langin Kauppahuoneen vaiherikkaan tarinan 1600-luvulta tähän päivään ja kymmeniä muita kiehtovia tarinoita raahelaisista, jotka ovat joko avojalakasia, tullista tulleita tai onnikan tuomia.

Raahe perustettiin vuonna 1649. Ensimmäisiä asukkaita houkuteltiin kaupunkiin lupaamalla verovapaus määräajaksi. Purjelaivakaudella 1800-luvulla asukkaiksi ei tarvinnut houkutella, vaan Raaheen muutettiin hyvien työnsaantimahdollisuuksien vuoksi.

Raaheen 1960-luvun alussa perustettu Rautaruukin terästehdas tarjosi työtä tuhansille ja uusia asukkaita muutti kaupunkiin. Kuntaliitosten kautta raahelaisiksi ovat muuttuneet saloistelaiset, pattijokiset ja vihantilaiset.

ISBN 978-952-7244-59-3

Lue kirjaan liittyen:

Raahelainen-lehden artikkeli





Merellä ja meren äärellä
Kirsti Vähäkankaan ainutlaatuinen kirjasarja Raahen kaupungista, nyt jo kymmenes kirja: Merellä ja meren äärellä, runsaasti kuvitettu. Tämän kirjan lehdiltä voi lukea raikkaiden merituulien vaikutuksesta raahelaisten elämään. Purjelaivakaudella 1800-luvulla noin puolet kaupungin väestöstä sai elantonsa merenkulkuun liittyvistä ammateista.

Purjelaivakauden merenkulkijat rakensivat kotikaupunkiinsa kodin. Olipa se suuri tai pieni, sitä vaalittiin huolella. Monet tuolloin rakennetuista taloista ovat edelleenkin asuttuja. Puu-Raahe on yksi Suomen parhaiten säilyneistä puukaupungeista. Vuoden retkikohteeksi vuonna 2016 valittu saaristo tarjoaa upean ympäristön veneilyyn ja retkeilyyn kesällä ja talvella. Veneily, retkeily ja mökkeily ovat kautta aikojen rikastuttaneet raahelaisten elämää.

ISBN 978-952-7244-31-9





Tolokun väkiä, raahelaisia
Tolokun väkiä on yhdeksäs Meijjän kaupunki tarinoi -kirja. Se saattelee lukijansa Wanhan Herran Waltakuntaan ja Krimin sodan melskeisiin. Kirja kutsuu mukaan Aleksanteri I:n visiitille. Lukijan matka tähän päivään kulkee monen tarinan kautta. Raahen historiaa ovat laivanvarustajien lisäksi tehneet arjen ahertajat ja vanhojen puutalojen vaalijat, jotka saavat kirjassa äänensä kuuluville. Sotavuosina kaupungissa käytiin rottasotaa ja pojat tienasivat rotanhännillä taskurahaa. Rantasaunassa saunottiin. Kalle Siposen elokuvateatteriin jonotettiin. Jussi Karikoski myi viinaa laillisesti. Runsaasti valokuvia. Jälleen upea kirja!

ISBN 978-952-7066-97-3





Rantakavun liepeiltä
Kirsti Vähäkankaan uusin ihana kirja Rantakavun liepeiltä on kahdeksas Meijjän kaupunki tarinoi -sarjan kirja. Kirjan mukana lukija kulkee Samuli Paulaharjun ja Pentti Pirhosen jalanjälkiä Rantakadulta Katinhäntään. Rantakadun varrella seisovat kaupungin vanhimmat rakennukset, Soveliuksen talot. Rantakadulla asui äksy VPK-päällikkö, Jussi Siipola. Rantatorilla VPK:laiset pitivät ruutan turvutuksia ja äkseerayksia.

Kirja kertoo runsaan kuvituksen kera siitäkin miten viime vuosituhannella semiskat kipittivät opinahjoonsa Rantakatua pitkin ja Huokausten sillan yli. Rantakadun liepeillä on vilahtanut myös kummituksia ja tupakkaenkeleitä ja joulun alla tonttuja.

ISBN 978-952-7066-57-7





Pekan kulumilta
Pekan kulumilta -kirjan mukana lukija kulkee Pekka-patsaan juurelta Katinhännästä Velkaperälle, Lapaluotoon ja Piehinkiin. Kirja ei kerro ainoastaan purjelaivakauden kauniista ja rikkaista, vaan esille pääsevät myös arjen ahertajat sekä vanhuksista ja huono-osaisista huolehtineet. Lapaluotolaiset kertovat satamakaupungin värikkäistä tapahtumista ja piehinkiläiset maaseudun elämästä.

Kirjassa on paljon vanhoja valokuvia.

ISBN 978-952-7066-28-7





Kotosalla Raahesa
Kotosalla Raahesa on kuudes Meijjän kaupunki tarinoi -kirja. Se valottaa Raahen kirkkojen historiaa ja vie lukijat tutustumaan Katinhännän elämänmenoon purjelaivakaudelta tähän päivään. Menneitä vuosia muistelevat myös Lapaluodon, Saloisten ja Kultalanperän asukkaat. Rakkaat kesäparatiisit avaavat ovensa lukijoille. Kirja tarjoaa maistiaisia paikkakunnan ruokakulttuurista. Riikka Holapan ottamat kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.
Kirsti Vähäkankaan upea Raahe-sarja on vertaansa vailla.

ISBN 978-952-7066-15-7





Eijjoo lööperiä
Eijjoo lööperiä on viides Meijjän kaupunki tarinoi -kirja. Se kuljettaa lukijansa Katinhännästä Palonkylän kautta Kultalanperälle.

Lukijan matka mutkittelee Yritysperän, Varvin ja Junnilanmäen kautta. Yrittäjät, käsityöläiset ja maanviljelijät kertovat työstään. Muistelmissa palataan myös lapsuuden leikkeihin.

Kirjan runsas kuvitus rakentuu albumien aarteista.

ISBN 978-952-5964-95-0

Lue kirjaan liittyen:

Raahen Seudun artikkeli

Mainos





Naamatuttuja
Naamatuttuja on neljäs Meijjän kaupunki tarinoi -kirja. Tämän kirjan tarinat kertovat meille tutuista raahelaisista, naamatutuista.

Naamatuttujen mukana lukija kulkee Raahen perustamisesta isonvihan kautta purjelaivakaudelle ja sotavuosien läpi nykyaikaan.

Kirjan lukuisista kuvistakin lukija löytää tuttuja naamoja.

ISBN 978-952-5964-67-7

Lue kirjaan liittyen:

Raahen Seudun artikkeli





Tykövetua ja kiinnipitua
Tykövetua ja kiinnipitua on kolmas Meijjän kaupunki tarinoi -kirja. Tämän kirjan tarinat kertovat siitä, miten Raaheen on tultu ja miksi tänne on jääty: osa on saapunut avojaloin, osa kengät jalassa, monet työn perässä. Raahelaiset rakastavat kaupunkiaan niin paljon, että palaavat tänne ainakin kesäksi, jos elämä on kuljettanut muualle.

Eräs kirjan tarinoista kertoo megaluokan kiinnipidosta, sillä Reijo Norio on ollut Mökillä kaikkina kesinään, paitsi ensimmäisenä. Kaarina-vaimokin on ollut mukana jo yli puoli vuosisataa.

ISBN 978-952-5964-30-1

Lue kirjaan liittyen:

Motiivi-lehden artikkeli

Motiivi-lehden haastattelu

Raahen Seudun haastattelu





Tiijäkkö mitä!
Kirjassa on 57 tarinaa Raahesta ja raahelaisista. Tarinat kertovat ihmisistä, kummituksista, esineistä, rakennuksista ja asioista - elämästä Raahessa purjelaivakaudelta tähän päivään.

Osa kirjan tarinoista on pengottu esille historian uumenista, osa on raahelaisten itsensä kertomia. Tarinoiden kieliasu vaihtelee. Osa tarinoista on tallennettu yleiskielellä, osa on räntätty raaheksi. Kirjan runsas kuvitus on enimmäkseen albumien aarteita. Kuvitusta on täydennetty uusilla kuvilla.

ISBN 978-952-5556-93-3

Lue kirjaan liittyen:

Raahen Seudun artikkeli





Juorupeili
Kirjassa on 55 tarinaa Raahesta ja raahelaisista. Tarinat kertovat ihmisistä, eläimistä, esineistä, rakennuksista ja tapahtumista. Elämästä Raahessa ennen ja nyt. Raahelaiset kertovat avoimesti elämästään merituulten ja koulujen kaupungissa. Juoru-peilin tarinat ajoittuvat 1800-luvun purjelaivakaudesta tähän päivään. Tarinoita kertovat sekä seniorit että juniorit. Ihmisten mieleen on pysyvästi tallentunut niin pieniä kuin isojakin asioita vuosien varrelta. Osa kertomuksista on paikallista historiaa. Osa on kerrottu pilke silmäkulmassa ja murteella. Kirjan kuvat ovat enimmäkseen albumien aarteita. Uusia kuvia on mukana ”tilanteen pakosta”.

ISBN 978-952-5556-82-7

Lue kirjaan liittyen:

Raahen Seudun artikkeli