KUSTANNUS HD

Laila Tammi

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 050 3639 195

"Olen syntynyt Hämeenlinnassa vuonna 1951 (Kiven "kaupunki" oli juuri Hml), valmistunut taloustieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta ja muuttanut saman tien eli vuonna 1977 Ruotsiin. Olen toiminut ekonomina etupäässä Ruotsin kirkon palveluksessa (kamreeri, kansliapäällikkö). Vuonna 2007 valmistuin filosofian maisteriksi Uppsalan yliopistosta suomi pääaineenani, mutta tutkintooni sisältyy myös kandidaattitasoinen luovan kirjoittamisen kurssi. Vuodesta 2005 minulla on ollut oma kustantamo, jonka kautta olen fil. toht., dosentti Inger Littbergerin kanssa julkaissut mm. antologiasarjan Från alla sidor. Sarjan viimeinen osa ilmestyy tänä syksynä ja suurin osa sen noin sadasta kirjoittajasta on kirjailijoita, toimittajia, taitelijoita ja yliopistoväkeä. Ajatuksena on ollut antaa debytanteille mahdollisuus julkaista kirjoituksiaan vakiintuneiden kirjoittajien joukossa.

Olen ollut mukana sekä täkäläisen Sisu-radion lähetyksissä (haastatteluja, hartauksia, satukuunnelma ym.) että esimerkiksi ruotsinsuomalaisen kulttuurilehden Liekin toimituskunnassa. Ajallisesti oma kirjani Äidin kasvot sijoittuu 1820-luvun loppupuolelle ja pyrkii kuvaamaan tuolle kaudelle tyypillisiä ilmiöitä ja esimerkiksi Suomen sotaa, jonka kertojaäiti koki varhaislapsuudessaan. Samantapaisia kokemuksia olen käsitellyt myös edellisessä kirjassani, Mormors lilla kyckling (Alsnet förlag 2008), joka kertoo inkeriläis-venäläis-ruotsalaisen kirjailijan Ania Monahofin suvun vaiheista."

— Laila Tammi

Äidin kasvot

Äidin kasvot on kaunokirjallinen tutkielma Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen äidistä ja samalla äidinroolista yleensä. Kirjaa voi pitää myös romaanina. Se on rohkea teos jukuripäiden veljesten nuoresta äidistä, josta tiedämme hyvin vähän. Kivi itse kuvaa teoksessaan naisia vain muutamilla adjektiiveilla ja hetkittäisillä tilannekertomuksilla, ja vaikka veljekset toistamiseen korostavat äidin persoonan ja tehtävän tärkeyttä, eivät he anna omasta äidistään kovin täyteläistä kuvaa. Hieman tarkemmin naisia on kuvailtu esimerkiksi Nummisuutareissa, jota Laila Tammi on käyttänyt eräänä lähteenään.

Ajallisesti Tammen kirja sijoittuu 1820-luvun lopulle. Se pyrkii kuvaamaan tuolle kaudelle tyypillisiä ilmiöitä ja esimerkiksi Suomen sotaa, jonka kertojaäiti koki varhaislapsuudessaan. Samantapaisia kokemuksia Tammi on käsitellyt myös edellisessä kirjassaan, Mormors lilla kyckling (Alsnet förlag 2008), joka kertoo inkeriläis-venäläis-ruotsalaisen kirjailijan Ania Monahofin suvun vaiheista. Äidin Kasvot on odotettu kirjauutuus, josta syntynee paljon keskustelua. Esipuhe on prof. Anto Leikolan kynästä.

ISBN 9789525556612

Kuuntele kirjaan liittyen:

Laila Tammen haastattelu (klikkaa soita-nappia ylävasemmalta)