Erään soturin loppu — Runoilija Yrjö Jylhän tragedia
Talvisodan alkamisesta tulee marraskuun viimeinen päivä 80 vuotta. Sen kunniaksi ilmestyy kirjailija, professori Panu Rajalan vaikuttava romaani Taipaleenjoen sankarista, runoilija Yrjö Jylhästä, joka lähtee viimeiselle taksimatkalle veljensä luo Turkuun vuonna 1956 päättäneenä siellä ampua itsensä sotilaspistoolilla. Jylhän sairaus ja elämänväsymys painaa.Romaani on sisäinen monologi, joka kertaa mennyttä Tulenkantajien villiin vuosiin ja rakkauteen runoilija Katri Valan kanssa, kirjailija Olavi Paavolaisen ystävyyteen, traagiseen avioliittoon Kirsti Svenssonin kanssa, josta seurauksena syfilis. Jylhän talvisodasta kertova runoteos Kiirastuli oli valtava menestys, ja Panu Rajala palaa teoksellaan runoilijan tragediaan.
ISBN 978-952-7244-37-1
Lue kirjaan liittyen:
Ylä-Kainuun arvio
Mestarin iltapäivä ja muita näytelmiä
Monet seikat yhdistävät F. E. Sillanpäätä, Eino Salmelaista ja Väinö Linnaa. Kaikki ovat hämäläisyyden kuvaajia omalla tavallaan. Kaikki tunsivat talonpoikaisen miljöön ja tehdaskaupungin, kaikki olivat ihmisen ja yhteiskunnan syvällisiä ymmärtäjiä. Kaikkien työ sai myös kansainvälisiä ulottuvuuksia.Panu Rajalan näytelmät tuovat esiin mestarien persoonallisia, vähemmän tunnettuja piirteitä. Linna-näytelmä pureutuu Tuntemattoman kirjoitusprosessiin. Samoin Sillanpään ja Salmelaisen taide syttyy elämään uudelleen.
Itsenäisyyden juhlavuonna 2017 kaikki näytelmät saavat esityksensä omalla kulttuuripohjallaan Pirkanmaalla.
Kaikkia yhdistävä teema? Kova tahto vie miehen läpi harmaan kiven. Periksiantamaton hämäläisyys on yksi itsenäisyytemme kulmakiviä.
ISBN 978-952-7244-08-1
Nuoruuteni näytelmät
Kirjailija Panu Rajalan Nuoruuteni näytelmät muodostaa trilogian, draamallisen kertomuksen, Nobel-kirjailija F. E. Sillanpään elämästä lapsuuden idyllisistä ajoista aina ammattikirjailijan alkaviin koettelemuksiin. Samalla näytelmissä on sosiaalinen kuvaus maaseudun köyhälistöstä nousevan taiteilijan vaikeuksista 1900-luvun alun Suomessa.Keskeisessä osassa on Sillanpään rehevä persoona kaihtailemattomasti kuvattuna, vierellään nuori uskollinen vaimonsa Sigrid sekä karttuva perhe. Näytelmien kieli hyödyntää maakunnan murteellista pohjaa, mutta ei pyri etnografiseen tarkkuuteen. Kansanomainen huumori on kaikkia näytelmiä kannatteleva elementti.
Kantaesitetty Myllykolun Kesäteatterissa Hämeenkyrössä, Töllinmäen tohtori myös Pyynikillä ja televisiossa (Yle1).
ISBN 978-952-7066-41-6
Lue kirjaan liittyen:
Esipuhe