KUSTANNUS HD

Eija Piikkilä

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 041 5014 548


“Eija Piikkilän gluteenittoman keittokirjan ohjeet ovat herkullista, nopeaa ja helppoa suomalaista kotiruokaa. On hienoa, että samojen reseptien mukaan valmistettua ruokaa voi nauttia keliaakikon lisäksi koko perhe!”

— Aira Kuvaja, kotitalousopettaja ja Kotitalousopettajien liiton toiminnanjohtaja


Kiireisen kokkaajan gluteeniton keittokirja
Eija Piikkilän Kiireisen kokkaajan keittokirjasta on otettu huimat 36 painosta. Lienee Suomen ennätys alallaan. Nyt ruokamestari-kokki-kylmäkkö on tehnyt Kiireisen kokkaajan gluteenittoman keittokirjan.

Eija on valinnut resepteihin tarvittavat raaka-aineet siten, että sopivia hyviä tuotteita löytyy pienistäkin kaupoista.


ISBN 978-952-5964-09-7


Kirjan esipuhe lukijalle

Tämän kirjan tarkoitus on helpottaa perheitä, joissa joku perheenjäsen sairastaa keliakiaa ja hänelle laitetaan gluteenitonta ruokaa. Keliakiaa hoidetaan ainoastaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Kirja tarjoaa helposti ja nopeasti valmistuvia leivonnaisia ja ruokia koko perheelle soveltuvaksi. Ruoat sopivat niin juhlaan kuin arkeenkin. Ruoka-aineet on hyvin saatavissa, melkein jokaisesta ruokakaupasta. Nykyään gluteenittomien tuotteiden tarjonta on lisääntynyt, joten sekin helpottaa ruoanlaittoa. Gluteenittomassa ruokavaliossa kielletään kotimaiset viljat kuten ruis, vehnä ja ohra niiden sisältämän gluteenin vuoksi. Ennen kiellettiin myös kaura, mutta nykyään niin sanottua puhdasta kauraa voivat useimmat keliakiaa sairastavat syödä. Sen lisäämisestä ruokavalioon kannattaa neuvotella lääkärin kanssa. Kauran syöminen antaa ruokavalioon paljon kuituja sekä ravinteita ja lisämakua. Se sopii esimerkiksi aamupuuroon ja kauraleivonnaisiin. Olen käyttänyt kirjassani muutamassa ohjeessa kauraa, mutta jos kaura ei käy, niin sen korvaa tattarihiutaleilla.

Usein Keliakiaa sairastava ei siedä laktoosia. Kirjassani en ole käyttänyt laktoositon-nimikettä, koska laktoosittomia vaihtoehtoja saa tarvittaessa joka tuotteeseen. Tämän kirjan johtoidea on, että tehdään perheelle samaa ruokaa, jota voi jokainen perheenjäsen syödä. Ruoanlaitosta tulee helppoa, nopeaa ja hauskaa. Eikä kenenkään tarvitse kysyä, voiko sitä syödä. Kuten muissakin keittokirjoissani olen lähtenyt siitä, että hyvää ja helppoa kotiruokaa osaa jokainen kokata helpoista resepteistä ja hyvistä raaka-aineista. Gluteenitonkin ruokavalio voi olla herkullinen, terveellinen ja monipuolinen. Älä unohda hedelmiä, vihanneksia ja marjoa. Mottoni on: ”Sitä olet mitä syöt.”

Hyviä gluteenittomia ruokahetkiä niin kotiväelle kuin vieraillekin!

— Eija Piikkilä