KUSTANNUS HD

Maritta Lehtiö

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 041 5014 548

Viljo — Olks hää sittekii elos?
Maritta Lehtiö o.s. Hörkkö kertoo toisessa runokirjassaan enonsa tarinan. Kirja sisältää karjalaisia murrerunoja sekä sota-ajan kirjeitä. Koivistolaiset sukujuuret äidin puolelta ja eno, jonka elämä päättyi talvisodassa, askarruttivat mieltä niin, että tämä tarina oli kirjoitettava muidenkin luettavaksi. Sodanaikaiset kirjeet kertovat karua totuutta sen ajan ihmisten elämästä, kuolemasta ja toivosta. Tuntematon eno tuleekin kirjoittamiensa kirjeitten avulla yllättäen tutuksi.

Nuoruuden rakkaus, sen syttyminen ja menetys melkein samantien, heijastuu runojen sisällöstä ja niistä välittyy lukijalle se vahva tunne, miten rakkaus kestää yli vuosikymmenien: ”Mie rakastan ain vaa, enkä voi muuta.”

Ravansaari koitui Viljon kohtaloksi. Vai miten oikein kävikään? Kuka oli tuntematon soittaja? Mitä se merkillinen uni merkitsi? Kuka oli matkailijoiden tapaama mies Käkisalmella? Mieleen nousee kysymys: ”Olks hää sittekii elos?”


ISBN 978-952-5964-69-0


Älä minnuu unoha!
Maritta Lehtiö (o.s. Hörkkö) syntyi Paimiossa. Hänen vanhempansa olivat lähtöisin Karjalan Kannakselta, isä Johanneksen Koskijärveltä ja äiti Koiviston Rautaselta. Lapsuusajan muistot, murre, henkilöt, arkipäivän asiat, sota-ajan tunnelmat ja kaipuu Karjalaan ovat hänen murteella kirjoittamiensa runojen taustalla. Runot ovat pieniä tarinoita, joista löytyy sekä iloa että surua.

Sota-ajan kirjeet, jotka Maritan isä antoi sanoen: "Ota sie nää kirjeet ja lue sit ko miust aika jättää", ovat kulkeneet 70-vuotisen evakkotaipaleen. Ullakolla aikanaan säilytetty matkalaukku kirjeineen on nykyään hänen kirjoituspöytänsä vieressä muistuttamassa menneistä ajoista. Nämä kirjeet ovat myös osaltaan syy tämän kirjasen syntyyn.

Älä minnuu unoha -nimi viittaa ihmisiin, murteeseen kuin myös kotiseutuun. Ne ovat ihmiselle ne kaikkein tärkeimmät, joita ei voi eikä pitäisikään unohtaa.


ISBN 978-952-5964-89-9

Katso kirjaan liittyen:

Mainoskuva