KUSTANNUS HD

Jari Haapa-aho

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 041 5014 548

Alavudella syntynyt, nykyään Hattulassa asuva Jari Haapa-aho aloitti kirjoittamisen vuonna 2006 jäätyään pois aktiivisesta työelämästä. Esikoisromaani Noitavalkea ilmestyi 2008. Teos on tosielämään perustuva kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Alavudelle Jarin lapsuuteen, jolloin keskiolut vapautui ja suomalainen yhteiskunta muuttui pienessä hetkessä peruuttamattomasti.

Romaani sai hienon vastaanoton ja sitä kiiteltiin rohkeudesta puhua vaikeista asioista. Vaikka kirjan tapahtumat ovat varsin traagisia ja lukijan tunne-elämää koetellaan, jää päällimmäiseksi tunteeksi usko siihen, että elämä kantaa. Haapa-aho on kuvannut Noitavalkeaa tarinaksi toivosta ja epätoivosta, mikä on varsin osuva määrittely.

Jari Haapa-ahon toinen romaani on Hengitä edes hiljaa (2010). Tekijä jatkaa samojen kysymysten parissa, mihin Noitavalkea jää. Hengitä edes hiljaa on itsenäinen romaani, mutta sen voi lukea myös Noitavalkean jatkona. Eletään 1970-luvun puoliväliä ja rakentamisen hullut vuodet ovat menossa. Haapa-aho on koulutukseltaan rakennusmestari ja se näkyy. Hän kuvaa värikkäästi ja ammattimaisesti tuon ajan rakennustyömaata. Kirjassa on vahva elämisen maku. Kun Noitavalkea on kertomus toivosta ja epätoivosta, Hengitä edes hiljaa on romaani uskosta ja epäuskosta. Teos kuvaa koskettavalla tavalla, kuinka rakentajan uraa aloittavan Anteron ja vaikean sairauden kanssa taistelevan Olavin elämät ovat leikanneet toisiaan. Eräs puhumaton asia luo heidän välilleen vahvan siteen. Lukijan mielialat vaihtelevat herkästi itkusta nauruun.

Kirjailija Jari Haapa-aho sanoo:

”Elämässäni ehkä merkittävimmät taakat ovat syntyneet siitä, että elämässäni on aina ollut jonkinlaisia pieniä tai suuria salaisuuksia. Olen halunnut kirjoillani murtaa kollektiivisen vaikenemisen kulttuuria. Saamastani palautteesta päätellen olen siinä myös jossain määrin onnistunut. Olen saanut elää antoisaa, mielenkiintoista ja värikästä elämää. Se on laittanut minut monta kertaa polvilleen, mutta en pidä sitä huonona asia. Lukuisten 'kyykyttämisten' seurauksena olen saanut katsella ympäristöäni kuin omaa sisäistä maailmaa uusien lasien lävitse. Toivon, että romaaneissani avautuu lukijoille kyynelten suolainen maku ja tulee tunne, ettei elämää kannata pelon takia jättää elämättä.”Hirsi kerrallaan — Kalajoen tsasouna kuvina
Kuvallinen kertomus siitä, kuinka mahdottomasta tuli mahdollista.

Vain vahva usko ja sisäinen hengen palo siivittivät Kalajoen ortodoksisen rukoushuoneen kannatusyhdistyksen perustajia heidän ryhtyessään puuhaamaan tsasounan rakentamista Kalajoelle. Pyhän Nikolaoksen tsasouna on pyöreästä hirrestä paikalla veistetty hirsirakentamisen taidonnäyte, jonka kohoaminen Kalajoen hiekkasärkkien turistialueelle on sekä jonkinlainen ihme että upea paikka matkailijan hetkeksi pysähtyä hiljentymään.

Kirjan kirjoittaja Jari Haapa-aho on koulutukseltaan rakennusmestari. Hän toimi Kalajoen tsasounan rakentamisessa vastaavana työnjohtajana ja kirjasi hankkeen muistiin niin, että siitä syntyi tarina, joka kenties toimii innoittajana ihmisille, joiden sisällä elää unelma rukoushuoneesta.

Kalajoella täytyi rukoushuone rakentaa hiekalle, mutta oikeassa käytössä hiekkakin voi muuttua kallioksi. Kirjan tekemisen loppumetreillä ilmestyi myös korvaamatonta ja tervetullutta lisävoimaa, kun piispa Arseni kantoi kortensa kekoon tekemällä tähän kirjaan viimeisen luvun.


ISBN 9789527066041

Valoa sinne, missä on varjoja

Valoa sinne, missä on varjoja on Jari Haapa-ahon tuotannossa hyppäys tietokirjallisuuden puolelle. Tilaustyönä Jari Haapa-aho ja Pertti Kallio tarttuivat hyvin vaativaan ja herkkään aiheeseen ja toimittivat kirjan Valoa sinne, missä on varjoja. Seinäjoen AA-ryhmät juhlivat 50-vuotista toimintaansa vuonna 2013, ja halusivat historiansa kirjan muotoon. Vieläpä sellaisen kirjan, jolla voisi raottaa useimmille ihmiselle mystiseksi jääneen yhteisön toimintaa totuudenmukaisesti.

Kuinka kuvata vuonna 1935 Yhdysvalloissa syntyneen oma-apuliikkeen rantautuminen nuoreen etelä-pohjalaiseen kaupunkiin aikana, jolloin yhteiskunnassa alkoholismia ei tunnustettu sairaudeksi vaan se oli sairastajalleen suureksi häpeäksi?

Kirja jakautuu sisällöltään kolmeen osaan. Ensimmäinen osio on historiallinen, jossa lukijan eteen levittäytyy näkymä prosessista, joka johti toiminnan juurtumiseen ja mahdollisti hämmästyttävän monen ihmisen raitistumisen. Toisessa osiossa käsitellään AA-liikettä ulkopuolisten asiantuntijoiden näkövinkkelistä. Kolmas osio sisältää toipumiskokemuksia, joiden avulla voi valo ilmestyä sinne, missä sairaus nimeltään alkoholismi luo tummia varjoja elämään.

Koska kirja on tilaustyö, sitä ei ole saatavissa kirjakaupoista, mutta joissakin kirjastoissa se toki on valikoimissa.


Hengitä edes hiljaa

Jari Haapa-ahon toinen romaani muodostaa oman tarinansa vaikka sen voi lukea 2008 ilmestyneen Noitavalkean jatkonakin.

Etelä-Pohjanmaalle sijoittuva kertomus ihmisen omasta rajallisuudesta, uskon ja epäuskon vuorovaikutuksesta elämän eri vaiheissa koskettelee lukijaansa syvältä kirpaisten. Miten ihmisen käy, kun asiat eivät sujukaan omien odotusten mukaisesti? Tositapahtumiin perustuva tarina ajoittuu 1970-luvun puoliväliin.

Mikä on ihmisen oma panos ja vastuu, kun sairaus murentaa hänet pala palalta? Entä lähimmäisten? Milloin on aika puhua ja milloin vaieta? Miten puhumaton asia luo vuosikausia kestävän jännitteisen, näkymättömän siteen ihmisten välille?

Jari Haapa-aho kuljettaa maanläheisellä tavalla tarinaa niin, että jännite säilyy loppuun saakka. Kiinnostavan lisän tuo Alavuden kauppalantalon rakentaminen.


ISBN 978-952-5556-83-4

Lue kirjaan liittyen:

Kirjablogin arvio


Noitavalkea

Kertomus toivosta ja epätoivosta. Jari Haapa-ahon esikoisromaani käsittelee kipeitä asioita: alkoholismia, perheen häpeää, pelkoa ja kuolemaa. Haapa-aho saa valon kajastamaan vaikeuksienkin läpi, sillä selviytymiskeinoja on aina olemassa. Vai onko? Tuttu tarina tuhansille suomalaisille — sukupolvesta sukupolveen. Sytytyslanka palaa teoksen loppumetreille kuin trillerissä. Viimeisellä sivulla lukijalla on käsissään enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Jari Haapa-aho on syntynyt 1956 Alavudella. Hän on tehnyt elämäntyönsä rakennusmestarina ja yrittäjänä. Nyt hän on vapaa kirjoittaja.

ISBN 978-952-5556-50-6