KUSTANNUS HD

Maija Ahola

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 041 5014 548Aikuisen Ellin elämää maalla
Näin alkaa Maija Aholan mielenkiintoinen teos:
Saan valkolakin keväällä 1967 yhtä aikaa Ensio-veljeni kanssa. Hän menee heti armeijaan. Lukion aikana selkenee minulle, että haen suomen kieltä lukemaan. Lähetän paperit Tampereen ja Oulun yliopistoihin.
Loppukesästä tulee kirje Tampereelta.
Minun täytyy ottaa varmuuden vuoksi opiskelupaikka Tampereelta, kun Oulusta ei ole mitään kuulunut, kerron Tildalle, - äiti on kyllä murheissaan.
Niin tietenkin teet, kyllä opiskelu kannattaa aloittaa heti, ei mitään välivuosia.
Elokuun lopussa pakkaan tavarani ja nousen junaan Oulun asemalta. Jännittää ja pelottaa, millainen kämppä ja asuntokaveri sattuu minulle. Lainaa sain paikallisesta pankista, joten nälkään en kuole.


Ilmestyy 15.1.2016

ISBN 978-952-7066-36-2Ellin elämää maalla
Liminkalainen äidinkielen lehtori Maija Ahola kuvaa lapsesta neidoksi varttuvan Elli-tytön kokemusten kautta maalaistalon elämää 1950- ja 1960-luvuilla Pohjois-Pohjanmaalla. Elli on aloittanut jo koulun, kun perhe muuttaa lähelle Oulua. Isä on saanut työpaikan vartijana Oulu-yhtiöltä. Sodanjälkeisenä ”tarkan markan aikana” suurperheessä pitää säästää kaikesta. On vain yksi öljylamppu, jonka valossa perheen koululaiset tekevät läksyjään. Helpotusta rahatilanteeseen tuo maalaistalosta saatavat tuotteet, jotka käyvät maksuvälineenä kauppaostoksiin. Ahkera ja monipuolisesti lahjakas Elli-tyttö pääsee neljänneltä luokalta ensi yrittämällä oppikouluun Ouluun. Opintojensa ohella hän osallistuu perheen muiden lasten tavoin maalaistalon töihin minkä opiskelultaan ehtii. Vuoden 1967 keväällä Ellin ahkeruus palkitaan — hän saa painaa valkolakin päähänsä.

ISBN 978-952-5964-77-6